lördagen den 31:e juli 2010

Månadens sötsak - två smaker

Söta saker Tea med bloggen Söta saker har varje månad ett tema för månadens sötsak. Denna månads tema är Två smaker, och mitt bidrag till detta får bli denna cupcake med smultron och citron. Frostingen är vit chokladfrosting som även den fick en touch av smultron, så den har ju också två smaker :)

Receptet får du här:
125 gr smör
2 dl socker
2 ägg
4½ dl mjöl alt glutenfri mix
2 tsk bakpulver (använder du glutenfri mix så minska en aning på bakpulvret)
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1 dl lemon curd
1 dl mjölk
några droppar smultronessens. har du riktiga smultron är ju detta klart det bästa, men essens ger god och fin smak den med.

Vispa smör och socker
tillsätt ett ägg i taget och rör lite mellan
blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med mjölken.
Riv citronen. Tillsätt skalet och saften i smeten.
Tillsätt lemon curd och smultronessens (alt smultron)

Fyll formar i en muffinsplåt till ca 60-70%.
Grädda mitt i ugnen i 200* ca 15-20 min.

Frostingen gör du så här:
200 gr philadelfiaost
200 gr vit choklad
50 gr smör
1½ dl florsocker
några droppar smultronessens.

vispa philadelfiaost, smör och florsocker.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något.
Vispa ner chokladen i ostsmeten.
Tillsätt smultronessensen och rör om.
Spritsa på muffinsen.

fredagen den 30:e juli 2010

Gräddkolacupcakes med vit chokladfrosting

Vad kan man göra i detta tråkiga regniga väder, om inte att baka? :)

Mellansonen hjälper gärna till i köket, så vi har bakat två omgångar muffins. En med gräddkola och vit choklad och en med citron och smultron. Vi bytte ut det vanliga mjölet mot sempers glutenfria mix. Var lite snabb med den första omgången och glömde att hälla i mjölken i smeten, men de blev fina ändå..



Till fredagsmys passar ju cupcakes alldeles utmärkt, eller vad tycker ni?
Gjorde en vit chokladfrosting som fick piffa upp gräddkolamuffinsen :)

Vad tror ni blir gott till dessa smultron/citronmuffinsen för frosting eller fluff?


Hoppas ni får en riktigt skön mysfredag!

tisdagen den 27:e juli 2010

Brownie med fudgeglasyr

Detta recept på helt underbart goda brownies är hämtat ur Leila Lindholms bok "one more slice".


350 gr mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ägg
3 dl mjöl alt glutenfri mix

* Sätt ugnen på 175*

* Vispa smör och socker vitt och krämigt

* Rör ner kakao, sirap och salt,

* rör i ett ägg i taget

* Vänd till sist ner mjölet.

* bred ut smeten i en långpanna som du lagt ett bakplåtspapper i botten.

* grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. stickan ska vara lite kladdig.

* låt kakan svalna.

FUDGEGLASYREN gör du såhär:
Koka upp 3 dl grädde, 1 dl mjölk och 1 dl ljus sirap.
låt svalna några grader.
finhacka 400 gr mörk choklad och rör ner i grädden tills chokladen smält.
bred på kakan.
Kyl tills glasyren stelnat.
Skär i rutor.


Min äldste son har i dagarna fått bekräftat misstankarna om att han är glutenintolerant. Nu kommer en tid framöver när vi ska provbaka det som han älskar i bakväg för att på bästa sätt göra recepten glutenfria så han även i fortsättningen kan fortsätta att njuta av goda bakverk!
Muffins och tårtor har jag sedan tidigare bakat med den glutenfria mixen från sempers. I de recepten funkar det att byta ut mjölet rakt av mot mixen, men jag antar att man får testa sig fram för att få det bästa resultatet.

I dessa brownies bytte jag alltså ut vetemjölet mot sempers glutenfria mix, och det blev ett alldeles utmärkt resultat :)

Tar tacksamt emot tips från er som är vana att baka mer glutenfritt!

söndagen den 25:e juli 2010

Grattis Maja 4 år!!

Imorgon fyller min kompis Lindas dotter Maja 4 år!
Förra året när hon fyllde 3 önskade hon sig en Hello Kitty-tårta, vilket blev den första Hello Kitty-tårtan jag gjorde. Har blivit några stycken till under det gångna året med denna populära kisse på!
Även i år var Majas önskemål Hello Kitty, så imorgon får hon denna tårta :)


Tårtan är glutenfri, fylld med hallonmousse & gräddvaniljkräm, dek med sp.
Gjorde sugarpasten marmorerad i rosa, kanske inte syns så tydligt på bilden.

Stort Grattis Maja! Hoppas du får en riktigt bra födelsedag!

lördagen den 24:e juli 2010

Bröllopstårtor till Sofia & Patrik

Idag gifter sig en jobbarkompis dotter och jag har fått den stora äran att göra tårtorna till bröllopsfesten!

Tårtorna är fyllda med jordgubbsmousse & vit chokladmousse. Täckta och dekorerade med sugarpaste.

Tre av de sju tårtorna

En av tårtorna är glutenfri och laktosreducerad.

Ett stort Grattis till Sofia och Patrik på er stora dag!

fredagen den 23:e juli 2010

Ett skepp kommer lastat..

..med... Ja, vad kan det vara i dessa kartonger tro?

Oj vad jag kommer att ha ont i armarna imorn efter allt sugarpaste-kavlande känns det som. Dagen har helt och hållet gått i tårtans tecken. Ett stort TACK och PUSS till min käre make som sysselsatte våra barn under tiden så jag fick härja fritt i köket :)

Kartongerna med innehåll är nu levererat, så nu blir det massvis med fredagsmys!
är ni nyfikna på vad kartongerna innehåller så kommer jag visa det imorn..

Ha nu en skön fredagskväll!!

Många kramar och ett stort GRATTIS till min goa vän
Anna som fyller år idag!!

onsdagen den 21:e juli 2010

Födelsedagspicnic

I vår familj är det väldigt många födelsedagsbarn i juni/juli, så mååånga kalas blir det..
Det har blivit lite av en tradition att ett av kalasen blir en picnic i stadsparken.
Jag brukar, inte helt oväntat kanske, ansvara för sötsakerna på denna picnic :)

Idag blir det chokladcupcakes. En omgång med polkagris och en med daim. Toppade med mjölkchokladfrosting.

Har gjort mest fluff innan att spritsa på cupcakesen, men blev väldigt sugen på att testa frostingen med mjölkchoklad som jag såg på Erikas blogg Bakglädje

Min blev dock väldigt lös så jag fick ta en hel del extra florsocker i, så det blev lite sött, men väldigt gott ändå :)


Många cupcakes blir det...

måndagen den 19:e juli 2010

Tårtbitsuträknare

Det är inte alltid så lätt att beräkna antal bitar för en tårta, det beror ju lite på om det är ett fikakalas med mycket annat gott innan tårtan kommer fram, om man "bara" ska äta tårta, eller om man ska äta den efter en trerätters t ex. Även vilka gäster som är bjudna kan ju ha inverkan på hur många bitar det blir... ;)

Jag använder mej av denna sida till hjälp när jag ska räkna ut antal bitar en tårta ger:
Tårtbitsuträknare

Idag bakas det för fullt i mitt kök. 3 tårtbottnar har det blivit hittills. En laddning muffins står sedan på tur. Lika bra att passa på när ugnen är varm och solen är någon annanstans än här. :)

söndagen den 18:e juli 2010

Cupcakesabstinens...




Igår när jag pysslade med dekorationer till nästa helg stora projekt fick jag helt plötsligt cupcakesabstinens.
Tur är väl att lagret av muffins i frysen ofta är hyfsat välfyllt och att det för det mesta finns en grädde i kylen så man kan råda bot direkt när sån här abstinens uppkommer :)
Citronlakrits muffins med lemoncurdgrädde. dek med sp.

torsdagen den 15:e juli 2010

Somrig dessert

Dessa underbara jordgubbar som man kan göra så himla mycket gott med!!

Här ska ni få ett tips på en somrig dessert, som man snabbt slänger ihop.

Du behöver:
jordgubbar
maränger
lemon curd
vispgrädde
vit choklad

Vispa grädden "halvklar". Riv ner vit choklad och vispa klart.
Halvera jordgubbarna.

Varva alla ingredienser i ett glas.

Ät och njut :)

på barnens begäran: Kladdkakemuffins

Häromdagen när vi efter ännu en väldigt varm och härlig dag slog rot i soffan upptäckte jag till min glädje att de skulle visa repris på ett av Leila bakar!
Leila Lindholm är en stor inspirationskälla i köket för mej och hennes böcker A piece of cake och den senaste One more slice är givna i mitt kök.
För er som inte har dessa böcker kan jag verkligen rekommendera er att köpa dem!

Hur som helst så bakade hon sina underbara kladdkakemuffins och båda mina pojkar uttryckte önskemål om att jag skulle baka sådana.





Så på barnens begäran bakade vi dessa igår.
Jag testade med att byta ut mjölet mot glutenfri mix, men jag får nog justera lite i receptet till nästa gång, för smeten blev väldigt fluffig och det var väldigt nära att den svämmade över i formarna..
Visserligen ska de sjunka ihop i mitten, men inte så mycket som mina gjorde.. Ja, ja, även att de inte blev snygga så var de ruskigt goda med en klick grädde med vit choklad och smultronsmak, tillsammans med jordgubbar :)

Här kommer receptet:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
½ dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 gr mörk choklad 70%

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt o riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i matolja och sirap. Blanda med äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver o salt. Vänd ner i smeten.
hacka chokladen och smält i vattenbad, och blanda ner i smeten.

Fördela smeten i muffinsformar i en muffinsplåt.
Grädda i 175* ca 12 min.
Muffinsen sjunker ihop i mitten. Låt svalna.
Garnera med lättvispad grädde och färska bär.

onsdagen den 14:e juli 2010

Beautiful blogger award



När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv

Tack snälla Hanna med sin underbara blogg Bakfnatt för denna nominering!! Jag blev verkligen glad!!

Tillägg: Har även fått en nominering av
Marias Baksida
Tack snälla!! Det värmer med sån uppskattning!

Lite fakta om mej själv:

1. Bor tillsammans med man och tre barn, 2,6 & 9 år gamla, som trots sin busiga läggning förgyller min vardag.

2. har en stor passion för choklad, vilket säkert märks i mina bakverk..

3. jag och en kompis jobbade extra i ett ostkaksbageri när vi var unga. Med obegränsad tillgång till ostkaka, som vi minsann såg till att utnyttja, gjorde detta att jag aaaaldrig mer kommer äta ostkaka i mitt liv.

4. Som kontrast och dubbelmoral till allt mitt bakande läser jag väldigt mycket om kropp och hälsa. Just nu har dock sötsuget övertaget över karaktären, men detta ska rådas bot på inom en snar framtid!

5. Mitt värsta skräckminne vad gäller bakning är när jag som 16-åring började inom hemtjänsten och kom hem till ett syskonpar och skulle baka bullar. Jag hade aldrig bakat kanelbullar innan och systrarna var väldigt noga med att det av degen skulle bli exakt 60 bullar av exakt samma storlek. Det var bara att bita ihop, låtsas som om jag inte hade gjort annat än baka kanelbullar och försöka ignorera att systrarna noga övervakade arbetet hängandes över varsin axel.. Många gånger under proceduren fick jag bita mej i tungan kan jag säga...
Fråga mej inte hur det gick till, men ett par svettiga timmar senare, doftade deras kök väldigt gott av just 60 hyfsat jämnstora kanelbullar. Puh!

6. Är väldigt mycket badkruka, men älskar att tillbringa delar av sommaren vid havet i Falkenberg.

7. Jag har en dröm om att nångång i framtiden kunna starta ett eget "tårteri"


Det finns ju så många bra bakbloggar, och flera av dem som jag vill nominera har redan fått en nominering, men är dock värda en till :)

Tårtkalas
malin gör fantastiska tårtor

Cakesandcups
Min vän Anna, som ledde in mej på tårt& cupcakesbanan! TACK!!

Olgas Cakes
Olga, som gör jättefina tårtor och som delar med sig av mycket bra tips och ideér!

Sockerblomman
Kristin, som bakar allt från tårtor till bröd

Bakglädje
Erika som bakar massvis med gott. Har redan fått denna nominering, jag vet, men är värd en till :)

Söta saker
Tea som gör allt möjligt gott

Kakbiten
Jättesöta cupcakes!

söndagen den 11:e juli 2010

Marängtårta med choklad och jordgubbar

Imorgon fyller min store kille 9 år!! Inte klokt vad tiden går fort!

I em blir det lite kalas, mina föräldrar och min bror och hans dotter kommer.

med tanke på värmen (och det faktum att jag gjorde 6 bröllopstårtor igår) fick det bli en enkel marängtårta idag.

marängbottnar, chokladmousse, grädde, riven mjölkchoklad som garnering och en massa jordgubbar till.
Namnam! :)

Hoppas ni mår bra i värmen!

lördagen den 10:e juli 2010

Bröllopstårtor till Stina & Emil!

Idag gifter sig en f.d arbetskamrats dotter, och jag fick den stora äran att göra bröllopstårtorna!

I värmen ville jag inte ha tårtorna framme för länge, så tyvärr kunde jag inte ta så mycket bilder på dem. Än så länge får ni nöja er med bild på tre av de sex tårtorna när de var klara för leverans.

Hoppas att någon av bröllopsgästerna tar någon bild på tårtorna när de står på ställningen och att jag får ta del av de bilderna sen :)

Önskemål från brudparet var att istället för blommor skulle det vara ett ax på, eftersom (enligt bruden i allafall) så är brudgummen lite "bonnig".. :)

Tårtorna är fyllda med hallonmousse och chokladmousse, dek med sp.

Stort Grattis till Stina & Emil på er stora dag!!


torsdagen den 8:e juli 2010

Att baka i värmen..

.. är inte alltid så smidigt!
Tidiga mornar eller sena kvällar är det som fått gälla för bakning nu.

Frysen är nu fylld med tårtbottnar och så gott som alla dekorationer är klara inför helgens stora projekt..

Kan säga som så, att jag blir inte ledsen om temperaturen sjunker ett par grader när tårtorna ska täckas och dekoreras..

söndagen den 4:e juli 2010

4TH OF JULY-CUPCAKES

Dagen till ära har vi mumsat på väldigt smarriga "American Cupcakes".

Muffinsen är glutenfria, med gräddkolasmak och minimarschmallows i.

125 gr smör
1 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
3 dl sempers glutenfria mix
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl mjölk
Några droppar gräddkolaessens
Minimarschmallows

Vispa smör och socker
tillsätt ett ägg i taget
blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med mjölken.

Fördela smeten i formar
Tryck ner några minimarschmallows i varje

Grädda i 200* ca 15-20 min



Vispa 3 dl grädde
När den är halvvispad, riv ner 50 gr vit choklad och några droppar gräddkolaessens och vispa klar

Spritsa på muffinsen
Garnera med strössel och minimarschmallows.



Vi åt dem tillsammans med jordgubbar. En skön blandning av amerikanskt och svenskt :)