tisdag 30 november 2010

Bloggutmaning

Det är ju många awards och utmaningar som cirkulerar nu, och även jag har erhålllit ett par! :) Dessvärre har jag varit dålig på att ta emot dem på "rätt sätt" och skicka dem vidare, men jag antar nu i allafall utmaningen jag fått av Johanna
och Maja
Även stort Tack Linda för awarden jag fick för ett tag sen! Ska ta mej tid att skicka den vidare vid senare tillfälle!

Utmaning så:
4 matprogram jag gärna tittar på
* Leilas mat- och bakprogram
* Vad blir det för mat?
* Hells kitchen
* Nigella

4 saker jag ätit/druckit idag:
* Kaffe
* Havregrynsgröt
* kycklingfilé med fullkornsris och sallad
* mera kaffe :)

4 saker på önskelistan:
* En rosa kitchen aid
* en vettig kamera
* en ny kropp (alt min gamla tillbaka.. ;)
* att tapeterna som legat alldeles för länge kommer upp på väggarna i hallen..

4 smakar jag avskyr
* FISK i allmänhet, lax i synnerhet
* pepparrot
* whisky (åtminstone rent, i ihop med choklad i en kaka är det ätbart)
* banansmak på godis! påminner ruskigt mycket om tandläkarn tycker jag

4 smaker jag längtar efter:
* provsmakningen av julskinkan kvällen före julafton
* Glögg
* hemmagjord toblerone (recept kommer)
* Sommarens första grillning av fläskytterfilé
*

Kan hända att någon eller några av dessa personer redan fått en utmaning, men de 4 personer jag utmanar är:

* Therése - jag ska också äta och göra allt som alla andra!

* Daniella - Bake cake

* Ulrika - Bakverk och Fikastunder

* Jennie - sweetsugarcakes

måndag 29 november 2010

Saffranskaka



Denna saffranskaka brukar jag baka till jul, men i år tjuvstartar jag lite och har bakat den idag :) Hade tänkt jag skulle hunnit baka den till 1:a advent, men det har varit lite fullt upp här så den får väl åka ner i frysen till 2:a advent istället..

Receptet kommer från den klassiska receptboken Sju sorters kakor.

200 gr smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret, tillsätt saffran och låt svalna
Vispa ägg och socker
Tillsätt smör och mjölk
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten

Häll smeten i en smord óch bröad form

Grädda i nedre delen av ugnen i 175* ca 45 min.

Sikta ev florsocker över när kakan ska serveras.

Denna kaka blir till följd av sin fina färg mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta saker där temat är färgglatt.

Söta saker

fredag 26 november 2010

KISS-tårta till Willton!

Camillas son Willton fyller 4 år och han är helt galen i KISS, i synnerhet Gene Simmons, så det är klart att han ska ha en ROCK-tårta på sin födelsedag!
Förståndig kille som vet att ROCK is da shit redan som 4-åring! :)



Tårtan är glutenfri och laktosreducerad, fylld med jordgubbsmousse/vit choklad.



Rock on Willton och Grattis på födelsedagen!

Fick just den bästa belöningen man kan få när Willtons ansikte sprack upp i ett stort leende när han fick se tårtan! :)

onsdag 24 november 2010

Chokladmazariner med hallon

Ibland blir man förvånad över sig själv när man får lust att baka nåt man aldrig testat eller vågat sig på innan.. Som mazariner t ex..
Det började med att jag var på jakt efter ett recept på nån slags mördegsformar och när man spanar runt på olika bloggar börjar ju snålvattnet rinna när man stöter på den ena godsaken efter den andra. :)

Hittade ett recept på chokladmazariner med apelsinmarmelad i, men jag gjorde om det lite och tillsatte hallonsmak istället.
Mazariner tillhör egentligen inte min favoritkaka, men både min man och min pappa är rätt förtjusta i dem, så vad gör man inte för de allra bästa? De är väldigt tacksamma att använda som smakpanel med, för de är rätt bra gottegrisar båda två ;)


CHOKLADMAZARINER MED HALLON
Chokladmördeg
3 dl mjöl
1 dl socker
3/4 dl kakao
150 gr kallt smör

Blanda ihop mjöl, socker och kakao.
Tärna smöret och arbeta ihop en kort stund i matberedare.
Plasta in degen och lägg i kylen i ca ½ - 1 timme.

Fyllning
300 gr mandelmassa
50 gr rumsvarmt smör
100 gr mörk choklad (marabou premium mörk med hallon)
2 ägg
2 tsk mjöl
1 krm salt

Riv mandelmassan. Arbeta ihop med smöret.
Smält chokladen i vattenbad och rör ner i mandelmassan.
Tillsätt 1 ägg i taget
Tillsätt till sist mjöl och salt och vispa ihop.


Smörj formar och tryck ut mördegen i.
skeda i fyllningen.
Grädda i 200* i nedre delen av ugnen i ca 12 min.

Låt svalna och stjälp sedan ur kakorna försiktigt ur formarna. ( det går även bra att göra dem i engångsformar, och då får de vara kvar i dem)

Glasyr
2 dl florsocker med chokladsmak
1½ msk vatten
några droppar hallonessens

Rör ihop glasyren och bred på kakorna och låt stelna.

måndag 22 november 2010

1:a adventsbak- Pepparkaksgrottor

Dessa kakor är som hallongrottor, fast med pepparkakskryddor och lingonsylt istället. Passar alltså alldeles utmärkt till advent och jul! Underbart goda när man bakar dem på ÄKTA smör, då smälter de i munnen. mmm!
I år har jag bakat mina glutenfria, och vet inte om det var det som gjorde att sylten liksom försvann ner i kakorna.. Hur som helst så blev de, likt de jag bakade förra året till jul med vanligt mjöl, huuur goda som helst! :)



Till ca 50 st behöver du:
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
4½ dl Lailas glutenfria mjölmix (alt vanligt mjöl)
1½ msk pofiber (om du gör dem glutenfria)
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk pepparkakskryddor
225 gr äkta smör
½-1 dl lingonsylt

Blanda ihop alla torra ingredienserna.
Tärna ner smöret och kör i matberedare tills degen går ihop.
Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning i kakorna och lägg i en klick lingonsylt.

Grädda i 200*, mitt i ugnen ca 12 min.

söndag 21 november 2010

Prinsesstårta till Maja

Lilla Maja fyller 6 år, och inte helt olikt många andra flickor i den åldern så är prinsessor nåt hon gillar skarpt!
Tyvärr har jag haft lite fullt upp denna vecka, annars var önskemålet från Majas mamma att jag skulle försöka få till Disney-prinsessorna.
Hoppas dock att Maja blir nöjd med denna prinsesstårta! :)


Tårtan består av ljusa bottnar, fylld med hallonmousse & vit chokladmousse. Dek med sp, och sp/fp i kronan.


Glitter är ju inte helt lätt att få med på bild..



Grattis prinsessan Maja på din 6-årsdag!

fredag 19 november 2010

Brownies med kokos

Kokos och choklad är ju en kombination som passar väldigt bra ihop. Åtminstone om man frågar min man, han är barnsligt förtjust i chokladbiten bounty, och dessa godsaker fick högsta betyg av honom! :)



Dessa brownies blev som godisbitar, och serverar man dem lite ljumna ihop med en klick glass så är gottegrisbehovet garanterat tillfredsställt! :)


150 gr mörk choklad
150 gr smör
4 dl socker
2½ dl mjöl (jag gjorde mina med glutenfritt)
1½ dl kokos
3 ägg

Smält chokladen i vattenbad.
Tärna smöret och smält i chokladen.

Blanda socker, kokos och mjöl.
Tillsätt äggen och rör om.
Tillsätt chokladen och blanda till en jämn smet.

Smörj en form och ströa med kokos.

Grädda mitt i ugnen, i 200* tills ytan är torr, men kärnan lite kladdig, ca 10-15 min.

Låt kakan svalna.
Smält ca 50 gr mörk choklad och ringla över.

Låt kallna innan den skärs i bitar.

torsdag 18 november 2010

Chokladrulle med mint

Idag är jag hemma med dottern som förkyld. TV är i stort sett de enda aktiviteter hon orkar med idag, och då har jag passat på att baka lite..

En lite lyxig rulltårta, fylld med after eight. Mums! :)


3 ägg
1½ dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk kallt kaffe

Fyllning
24 after eight-plattor

Vispa ägg och socker
blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Tillsätt kaffet.

bred ut smeten på smort bakplåtspapper.

Grädda i 250', mitt i ugnen i ca 5 min.

Stjälp upp på sockrat papper.

Smält chokladplattorna i vattenbad och bred ut på kakan och rulla ihop.

Rulltårtan går utmärkt att frysa. Tänk bara på att ta fram den en stund innan den ska serveras för att den ska hinna tina upp ordentligt.

Servera med grädde eller en klick glass.

onsdag 17 november 2010

Vaxholmslimpa i ny tappning..

Bakade ju ett underbart gott glutenfritt bröd häromdagen, som du hittar här Ungarna tyckte det var i "nyttigaste laget" (eftersom det var grovt med solrosfrön och physsiliumfrön.. som redan var i brödmixen) så idag har jag bakat en variant på limpan som kanske faller dem mer i smaken! :)





5 dl filmjölk, kall
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk mald pomerans
1 tsk malda brödkryddor
ca 5 dl finax mjölmix (röd paket)
5 dl finax naturligt glutenfri mjölmix (orange paket)
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat

Blanda fil, sirap och kryddorna
Tillsätt mjölmixenerna blandat med bakpulver och bikarbonat.
Häll upp smeten i en smord 2-litersform
Grädda genast i 175* i en timme.

Det bästa med de här bröden är att det går att skiva i fina skivor trots att det är glutenfritt.. :) En del glutenfria bröd blir ju lätt torra och smular nåt makalöst, men detta blir jättefina skivor! Och väldigt gott som sagt! :)

Jag tävlar..

.. på Erikas blogg Bakglädje om denna underbara bok som väcker nostalgiska minnen till liv! :)

måndag 15 november 2010

Vaxholmslimpa

Detta recept på glutenfritt bröd har jag fått av en väninna till min mamma.



5 dl filmjölk, kall
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk malda brödkryddor
1 tsk mald pomerans
ca 5 dl finax glutenfri grov mjölmix (jag använde fiber brödmix)
5 dl finax glutenfri mjölmix
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver

blanda ihop fil, sirap och kryddorna.
blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och rör ihop med filblandningen.

Häll upp i smord 2-litersform och grädda genast i 175 * i 1 timme.

Brödet blev helt suveränt gott! Och så smidigt när det inte ska jäsa, bara att slänga ihop, skjuts in i ugnen, och så får man nybakat bröd! :)

Tack snälla Birgit för receptet!!

söndag 14 november 2010

"Rocky Road"-cupcakes till far!

Idag är det ju Fars dag och dessa cupcakes har vi fikat på idag tillsammans med mina föräldrar.


Dessa muffins blev lite som Rocky Road, utan nötter, när jag blandade ner dumle och minimarshmallows i smeten. Gjorde även dumlegrädde och dekorerade med minimarshmallows för att gotta till det lite extra :)
Jag smälte en dumlechokladkaka, lät det svalna lite innan jag blandade ner det i grädden. Eftersom det blev bitar av chokladen i grädden skulle man använt en rundtyll, för bitarna fastnade i spritsen.. Det blev som min man sa, lite "vildspritsning", men vi alla var rörande överens om att trots att det blevc lite crazy så var de hur goda som helst! :)


Receptet på muffinsen får du här:
100 gr smör
1 dl mjölk
2 ägg
1½ dl socker
2½ dl sempers glutenfria mix (alt vanligt mjöl)
2 msk kakao
1 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver (en knapp sådan om du gör dem med sempers mix)
1 krm salt

100 gr dumle (chokladkakan, inte kolorna)
1 stor näve minimarschmallows

Smält smöret och tillsätt mjölken
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smöreet i smeten.
Hacka chokladen govt och vänd ner
Dela upp smeten i muffinsformar.
Tryck ner några minimarshmallows i varje.

Grädda i 225* ca 12 - 15 min.

fredag 12 november 2010

Daisys pepparkaka

När doften av pepparkaka sprider sig i köket får man ju nästan lite julstämning! Synd är väl bara att den snön som kom häromdagen nu håller på att regna bort..
Tror minsann att jag får köpa hem lite glögg och julmust, så får det bli lite julkänsla på fredagsmyset ikväll :)

Detta recept på mjuk pepparkaka kommer från min mormor Daisy. En helt underbart god kaka!

1 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl, jag bytte ut detta mot 2 dl lailas gula glutenfria mjölmix
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
½ tsk bikarbonat
50 gr smält smör
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker
blanda mjölet med kryddorna och vänd ner
tillsätt smöret o mjölken.

Grädda i en smord form i 200* ca 35-40 min.

onsdag 10 november 2010

älskad - saknad

En tung dag!
Att ta avsked av någon man älskar och står nära!
Det gör ont!



Mitt intresse för att baka och att göra tårtor har jag till stor del min mormor Daisy att tacka för.
Kakfatet var alltid välfyllt när man kom på besök. Mandelmusslorna, Mazarinkakan, Sockerbullarna och Pariservåfflorna är bara några av alla sorter som hon gärna bakade och vi gladeligen mumsade i oss av.

När jag var liten och det var dax för födelsedag, stod alltid en prinsesstårta som hon gjort högst upp på önskelistan, och många är de mjuka pepparkakorna hon bakat till min bror av samma anledning :)
Och den helt makalöst goda schwarzwaldtårtan hon gjorde, den är det inte många som slår!

Många är de ljusa minnena, men Saknaden och tomheten går inte att beskriva i ord!
Sov gott älskade mormor Daisy!





Vanilj/smultronmuffins med vit choklad/hallonfrosting.



söndag 7 november 2010

Rosa födelsedagstårta

Till denna tårta fick jag fria händer vad gäller dekorationerna, det enda önskemålet "födelsedagsbarnet" hade var att det skulle gå i rosa :)

Eftersom jag själv är älskare av rosa blev det väääldigt mycket rosa på..



Tårtan är gluten- och laktosfri. Fylld med blåbärsmousse & citronmousse. Dek med sugarpaste.




Stort grattis på födelsedagen Martina!

lördag 6 november 2010

Grattis Jesper!


Jesper fyller 10 år, och självklart firar man detta bäst med en tårta! :)
Tårtan är fylld med chokladmousse och blåbärsmousse, dek med sp.


Grattis på 10-årsdagen Jesper!

Glutenfria pannkakor



Glutenfria pannkakor, ca 6 portioner

1 liter mjölk
4 dl sempers glutenfria mix
2 dl sempers glutenfria mix med fiber
1½ tsk vaniljsocker
lite salt
6 ägg
75 gr smör

Vispa ihop mjölk med mixen, vaniljsockret och saltet
vispa ner äggen
Smält smöret och häll ner i smeten.

Grädda mumsiga pannkakor och servera med sylt och en klick glass :)

onsdag 3 november 2010

Jag vann!!! :)

Johanna, med bloggen Bland muffins och pelargoner ordnade en Rosa tävling där vinsten var hennes egentillverkade smycken. Eftersom jag älskar både rosa och smycken, och tävlingen anordnades för att uppmärksamma Rosa Bandet, kunde jag ju inte bara motstå denna tävling! :)
Gissa om jag blev glad när Johanna meddelade att jag vann!!
Ännu gladare blev jag idag när jag tog in posten och detta fina smycke fanns med!!
Tack snälla Johanna!! Smycket är redan en av mina favoriter och det kommer användas väldigt flitigt!! För att se att Johanna inte bara kan "baka muffins och vattna pelargoner", utom dessutom göra jättefina smycken, så gå in på Karamell Design

tisdag 2 november 2010

Mjölkchokladmuffins och test av ny mjölmix



Dessa mjölkchokladmuffins är bakade med Finax glutenfria mjölmix, och receptet får ni här:

175 gr smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
4 dl Finax mjölmix (den orange paketen)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl mjölk eller gräddfil (jag hade vispgrädde som behövde gå åt..)
100 gr hackad mjölkchoklad

Vispa smör och socker
tillsätt ett ägg i taget och rör lite mellan varje
blanda mjölmix med bakpulver, vaniljsocker o salt och vänd ner i smeten.
Tillsätt vätskan och den hackade chokladen.
Dela upp i formar
grädda i 175* ca 20 min.

Att baka glutenfritt del 3

Sedan min äldste son fick diagnosen glutenintolerans i somras har vi testat diverse olika recept, både i fikaväg och i matväg, för att se om de funkar lika bra med glutenfria produkter och om det är nån skillnad i smaken.
I detta ingår ju även att testa olika sorters produkter.

När jag började baka glutenfritt använde jag uteslutande Sempers Glutenfria mix. Denna funkar väldigt bra både till t ex tårtbottnar och muffins. Smeten blir dock lösare än vanlig, och min erfarenhet är att man inte ska ta lika mycket bakpulver i samt fylla formarna med lite mindre smet för att få ett bra resultat.
För två veckor sedan var jag på bakträff hos sonens dietist, och då berättade ordföranden i den lokala celiakiföreningen att dessa mixer innehåller en liten mängd bakpulver, så där fick man ju förklaringen till att det i början hände att det blev explosion i formarna.

Lailas glutenfria mix har jag bara använt lite grand av, men det blev ett väldigt bra resultat på både muffinsen och sconsen med denns mjölmix. Degen blev väldigt lättarbetad, till följd av att det redan finns fiber i dessa mixer och smaken var jättegod! En klar favorit som jag kommer att använda mycket framöver!

Idag har så turen kommit till Finax mixer. Först bakade jag med en shake ´n bake muffinsmix, och sen bakade jag en laddning vanliga muffins med Finax mjölmix i.
Har inte hunnit testa smaken på dessa än, men muffinssmeten fick en fast klickbar konstistens i allafall. Hoppas detta inte innebär att de blir torrare i smaken..

Vad säger ni andra som bakar glutenfritt? Vad använder ni mest, Sempers, Lailas eller Finax?

shake´n bake

jag är ju lite emot "halvfabrikat" men får man saker och ting gratis måste man ju självklart testa :)


Denna shake´n bake mix från Finax är glutenfri. Man bara tillsätter vatten, skakar en stund och sedan är smeten klar att hälla upp i formar och åka in i ugnen.


Smidigt, javisst, det kan ju ju inte säga nåt om, vad de sedan smakar ska testpanelen strax få ge sitt utlåtande om.
För att vi säkert ska känna vad de smakar så tillsatte jag inga extra smaker till smeten, och som jämförelse har jag även bakat en ladding "äkta" muffins med som de ska få smaka på. Hoppas nu bara de säger att "rätt" muffins smakar bäst... :)