söndag 18 mars 2012

Allergivänliga cupcakes

Till namngivningen igår gjorde jag även en gluten- och laktosfri cupcake. jag passade då på att testa Alpro soyas nyhet, en vispbar "grädde".


När jag gjort laktosfritt innan har jag tyckt att den laktosfria grädden inte är helt samarbetsvillig, t ex får man ju vispa i en halv evighet för att den ska bli någorlunda fast.
Denna från alpro soya blev jag dock positivt överraskad av måste jag säga! Den blev, som det utlovades på förpackningen, både luftig och krämig (airy and creamy..) Konsistensen blev nästan som maräng kan man väl säga, så när jag gjort den täckta varianten till dopet testade jag även att spritsa, vilket gick alldeles utmärkt. :) Som test lät jag den spritsade stå i kylen över natten för att se om det höll formen, och det gjorde det!
Smaken var också helt okej tyckte jag! Lätt att smaksätta med det man önskar dessutom! En produkt jag klart kan rekommendera till laktosintoleranta och veganer!

Muffinsen är helt gluten- och mjölkfria. Testade att byta ut hela mängden mjölk, dvs 1 dl, mot citronsaft, och det blev riktigt gott. Lite torrare kanske än vanliga muffins med mjölk eller gräddfil, men det fixade jag genom att fylla den med en blanding av "grädden" och finhackad ananas. En frisk och god cupcake blev resultatet som passar utmärkt för de som inte tål allt. :)

Till ca 12 st
125 gr mjölfritt smör (carlshamns)
2 dl socker
2 ägg
4 dl glutenfri mjölmix (lailas blå gluten o mjölkfri)
2 tsk bakpulver
ca 1 dl saft från 1 citron

Vispa smör och socker poröst
tillsätt 1 ägg i taget och vispa
blanda mjöl och bakpulver och vänd ner
tillsätt citronsaften och rör till en slät smet
Klicka ut i formar och grädda i 200* ca 15-17 min

4 kommentarer:

  1. Åh va kul med ett mjölkfritt recept, har den där grädden står i kylen men ej hunnit testa den än. har en dotter som är mjölk protein och ägg allergiker å då är de tyvärr svårt att hitta bra recept..

    SvaraRadera
  2. Å det lät supergott! Har inga matintoleranser i min egen familj men min kompis har både gluten och laktosintolerans (och henne barn har det ena resp det andra) och det är ju himla skoj att kunna baka fika till när hon kommer med sina barn också.
    Och det är inte helt lätt med alla olika produkter när man inte är van att behöva utesluta eller ändra något så tummen upp till dig :)

    SvaraRadera
  3. Tack Malin o Lisa!

    Ja, även om man har allergi av olika slag är det ju kul om man kan få njuta av gott (och fint) fikabröd :)
    Har man då flera olika allergier kan det ju vara knivigt att få till det! Hoppas detta recept kan hjälpa er att fixa gott till dem som inte tål allt :)
    kram

    SvaraRadera
  4. Vad glad jag blev när jag hittade din blogg med gluten och nu även mjölkproteinfria cupcakes, jag kommer att följa din blogg.
    Du har så många underbara recept (även LCHF) toppen.
    Är så tacksam att kunna hjälpa min store son som har blivit mjölkproteinintolerant och troligen även gluten nu i vuxen ålder, så han och frun har det krångligt innan de hittar rätt. Tack igen Anne

    SvaraRadera