måndag 26 mars 2012

Lakritscupcakes med mascarponefrosting och lakritssås


Som ni vet älskar jag ju lakrits! Och choklad! Och blandningen av lakrits och choklad! :) Gottegris, ja det är jag :)
Det finns ju en hel del chokladkakor med lakrits i nu på marknaden, men måste säga att denna är helt klart en favorit:

Hoppas verkligen den får vara kvar i sortimentet!!

Till ca 12 choklad/lakritsmuffins
100 gr smör
100 gr marabou black
1 dl gräddfil
2 ägg
1½ dl socker
2½ dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt

Smält smöret. Tillsätt hackad choklad och smält ner. Ta av från plattan och tillsätt gräddfilen. Låt svalna lite.
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner
Tillsätt till sist smörblandningen och rör till en slät smet
Klicka ut i formar och grädda i 200* i mitten av ugnen i ca 15 min.

Frostingen
125 gr mascarponeost
2½-3 dl florsocker
1 dl grädde
1 knivsudd bakpulver

Vispa grädden tillsammans med bakpulver
Blanda samman ost och florsocker
Tillsätt grädden och vispa samman på låg hastighet tills det blir fluffigt

Lakritssås
½ dl grädde
0.25 dl cane suryp
0,25 dl socker
2 msk salta lakritsflakes
några droppar svart karamellfärg
Lägg allt i en kastrull och låt sjuda till den börja tjockna
Låt svalna lite
Häll sedan några skedar lakritssås i frostingen. Jag ville att det skulle blir lite randigt därför blandade jag inte så noga.
Spritsa på muffinsen och då får en väldigt smarrig cuppis! :)
jag dekorerade bara med en blomma i svart marsipan, men vill man ha ännu mer lakrits kan man strössla på lite salt lakritsflakes på.

Månadens sötsak hos Söta saker är personligt och då får dessa salta lakrits/chokladcupcakes bli mitt bidrag

7 kommentarer:

  1. åh ja me älskar lakrits,men än har jag inte testat ¨på den chokladen då ja hörde att den var äcklig,men nu måste ja ta mig i kragen o testa.
    super super fina cupcakes fick du till.

    SvaraRadera
  2. Vilka söta cupcakes du gjort! Lakritssåsen måste jag testa att göra:)
    /Sandra

    SvaraRadera
  3. Ser fantastisk ut och man är ju bara såå svag för lakrits!!

    SvaraRadera
  4. Låter mycket gott! Älskar också lakrits och Marabous "Black" är såå god :)
    Muffinsformarna du använt är riktigt fina. Varifrån är de?

    SvaraRadera
  5. Tack Simone, Sandra, Yasmine och Matilda! :)

    lakrits är nåt jag inte kan undvika, hur jag än försöker.. ;)

    Matilda, formarna köper jag hos Strössel & annat

    SvaraRadera
  6. Fyllde du cupcakesen med lakritssås också, eller var det bara lite i frostingen? Måste absolut prova dessa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just i dessa hade jag bara lakritssås i frostingen, men det blir säkert gott om man har lite i muffinsen med :) Man kan ju aldrig få för mycket lakrits.. :)

      Radera