lördag 30 november 2013

Baka till advent

Saffran, pepparkaka och skumtomtar är ju smaker man kanske förknippar med advent och jul, så här får ni lite tips på gott adventsfika:

Denna saffranskaka är underbart god! Receptet kommer från Sju sorters kakor, men jag har ju gjort den glutenfri och även tillsatt lite vaniljpulver för att förhöja smakerna.



200 gr smör
1 kuvert saffran
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Smält smör, tillsätt saffranet och låt svalna lite
Vispa ägg och socker
Tillsätt mjölken i smörblandningen och häll det i smeten
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten

Häll upp i smord och bröad form.
Grädda i 175* ca 45 min
Låt kallna och sikta florsocker över

Ett annat tips är dessa pepparkaksmuffins med skumtomtefluff:


Börja med fluffet, eftersom det ska stå i kylen
Häll 3 dl grädde i en kastrull
Klipp ner 70 gr skumtomtar i bitar. Smält på låg värme. OBS; grädden får EJ koka!
Ställ i kyl minst 6 timmar innan den kan vispas till fluffig konsistens.

Till ca 12 st peppparkaksmuffins:
100 gr smör
2 tsk pepparkakskryddor
1 dl turkisk yoghurt eller vaniljyoghurt
2 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix (finax röda) alt samma mängd vanligt mjöl
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Smält smöret, tillsätt pepparkakskryddorna och låt svalna lite
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt yoghurten i smörblandningen
Vänd ner mjölet växelvis med smöret i äggsmeten
Fördela i formar och Grädda i 200' ca 17-20 min
Låt kallna helt innan fluffet spritsas på.
Dekorera med vinterströssel.


Önskar er en riktigt trevlig Advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar