Blev sjukt sugen på att testa att baka de populära lussesemlorna när jag såg dem på bild. Jag utgick från mitt vanliga recept på glutenfria lussebullar men ändrade lite på det så att det blev såhär:
75 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk fiberhusk
1 dl socker (alt motsvarande mängd sötströ för lättare alternativ)
1 kuvert saffran
½ tsk vaniljpulver
1 liten burk vaniljkvarg (150 gr) (den utan socker)
1 pkt sempers mix (finmixen)
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häll på smörblandningen, tillsätt saffran och fiberhusk. Låt stå och svälla några minuter.
Tillsätt socker, vaniljpulver och kvarg. Tillsätt sedan mjölet, spara 1-1½ dl ( ev till utbaket.)
Kör en bra stund i maskinen.
Låt jäsa under bakduk 30-60 min
Knåda degen på bakbord, degen är så lättarbetad att man knappt behöver tillsätta något extra mjöl. Forma till lussebullar och låt jäsa 45 min.
Tryck i russin (för att undvika att russinen drar ut vätska ur bullarna så är ett tips att blötlägga dem innan) Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 225* 6-8 min
Låt kallna helt (jag bakade mina i går och har haft dem i kylen över natten)
Dela dem på mitten så att det blir som ett lock (lite tunnare än botten)
Nu finns två alternativ till fyllning. Det "vanliga": Gröp ur lite ur botten på bullarna, lägg i en skål, riv mandelmassa (till 7 st tog jag ca 150 gr) Tillsätt ett par msk grädde och gojsa ihop till lagom konstistens, och klicka ut på bottnarna. Ett lättare alternativ är att göra egen mandelmassa genom att blanda ihop mandelmjöl med grädde.
Vispa grädde med en knivsudd bakpulver, lite sötströ (socker) och vanlijpulver.
Spritsa på och lägg på locket. Sikta över florsocker vid servering
Familjen gav tummen upp till dessa lussesemlor, så nu hoppas jag även att mina nattkollegor gillar dem :) Ha en fortsatt skön fredagskväll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar