onsdag 16 december 2015

Lyxiga saffransrutor med mandelmassa och citronglasyr

Nu närmar sig julen med stormsteg och det är dags att fylla upp frysen med diverse smarriga bakverk :)  Eftersom tiden har en tendens att inte räcka till ordentligt så är ju långpannekakor otroligt smidigt att göra, och det blir ju många kakor så förhoppningsvis räcker det fram till jul :)

Dessa saffransrutor blev härligt saftiga och känns lite lyxiga med mandelmassa i och en god citronglasyr på.




Till en långpanna:
6 ägg
6 dl socker
6 dl glutenfritt mjöl (finax röda) alt samma mängd vanligt mjöl
1 tsk vaniljpulver
5 tsk bakpulver
2 kuvert saffran
3 dl hett vatten
200 gr riven mandelmassa

Vispa ägg och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Riv mandelmassan och blanda ner i
Låt vattnet nästan koka upp, häll i och blanda till en slät smet

Häll upp i en smord och bröad långpanna och grädda i 150 * varmluft (175* i vanlig) i ca 25 min

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren:

200 gr smör
6 dl florsocker
1 äggula
1 msk snabbmarsanpulver
 citronsaft från en halv citron

Smält smöret och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt sjuda på svag värme till den tjocknat lite. Låt svalna lite.
Bred på den svala kakan och strö på kokos.

Låt kallna helt innan du skär upp i rutor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar