tisdag 8 mars 2011

Glutenfria semlor

Klart man ska njuta av semlor såhär på fettisdagen! Jag har visserligen tjuvstartat och ätit två köpta, men idag blir det hembakade! Glutenfria såklart :)
Jag lyckades tyvärr ha inne bullarna nån sekund för länge så de blev i mörkaste laget, därför skar jag bort en del av locket.. Är annars förespråkare för ett stort lock så man kan få med massvis med grädde när man tar första tuggan :)


Till ca 12 st glutenfria semlebullar behövs:
1 pkt jäst för söta degar
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 tsk fiberhusk
1½ dl socker
1 krm salt
ca 8 dl glutenfri mix
1 uppvispat ägg ( ½ till degen och ½ till att penlsa bullarna med)
1 knapp tsk hjorthornssalt

Smält smöret och tillsätt mjölken och kardemumman, värm till 37*
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, lös upp jästen och tillsätt fiberhusk. Låt stå i 10 min
Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och ½ ägget.
Tillsätt först ca 5 dl av mixen och arbeta degen i maskin.
Tillsätt så mycket av mixen att degen går ihop.
Kör i maskin några minuter.
Låt jäsa 30 min.

Arbeta på bakbord. Tillsätt lite extra mix, men inte för mycket för då det blir torra bullar.
Gör bullar och låt jäsa ca 30 min
Pensla försiktigt med uppvispat ägg
Grädda i 250* ca 8 - 10 min.
Låt svalna på galler.

Skär av ett lock.
Gröp ur bullarna, blanda med mandelmassa och lite ovispad grädde till lagom konsistens. (till 100 gr mandelmassa + innanmäte ca 3-4 msk grädde)
Fyll bullarna med blandningen
Spritsa på vispad grädde
Lägg på locket, sikta över florsocker
Ät och njuuuut! :)

5 kommentarer:

  1. Åh så gott, semlor är ju helt enkelt underbara! Har själv laktosfria på jäsning... :)

    SvaraRadera
  2. Här bakades det semlor idag :-) också, så gott

    SvaraRadera
  3. Ja visst är det dt underbart gott med semlor Johanna och Linda! :)

    SvaraRadera
  4. Kanongoda bullar. Jag fick dock min deg för lös men löste det genom att ösa ner den i muffinsformar. :)
    Muffinssemlor blev det ;)

    SvaraRadera
  5. Tack Emelie!
    Muffinssemlor låter ju inte helt fel heller :)

    Ett litet tips kan vara att köra den lite längre i maskinen nästa gång :)

    SvaraRadera