torsdag 24 november 2011

Pepparkakskola



Igår gjorde jag dessa pepparkakskolor. En ljuvlig doft spred julstämning i mitt kök! :)

100 gr smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda
Sänk värmen på plattan till medelvärme och låt koka tills den når en temperatur på 120*. En termometer är en riktigt bra grej när man gör konfekt för att få den perfekta konstistensen. Väl värt att investera i!
Har man inte en termometer kan man göra det s.k kulprovet i ett glas vatten, efter ca 25 min koktid.
Häll upp på ett bakpapper och klipp/skär i bitar när det kallnat, eller gör som jag, häll upp smeten i knäckformar.

Tack Fia för tipset och receptet! :)

Kolan blir perfekt efter att få stå i kylen över natten så att den hinner bli riktigt kyld. Den bör nog även förvaras i kylen då rumstemperatur gör den rätt mjuk.

4 kommentarer:

  1. Varsågod Annica! Dom är så goda att det vore en synd att inte sprida receptet vidare! :)

    SvaraRadera
  2. Ja älskar pepparkakskola,och doften i köket när man gör dessa är oslagbar.
    längtar tills ja gör dessa

    SvaraRadera
  3. Smarrigt med kola! Själv ska jag baka polka/smörkola =)
    Mina här hemma hoppar högt hihi!
    Kramkram

    SvaraRadera
  4. Så sant Fia, de här lär jag göra flera gånger! :)

    Inte mycket som slår doften av pepparkaka såhär i juletid smulan:)

    Det lät ju oxå väldigt gott Vardaxlyx :)

    SvaraRadera