torsdag 24 november 2011
Pepparkakskola
Igår gjorde jag dessa pepparkakskolor. En ljuvlig doft spred julstämning i mitt kök! :)
100 gr smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk pepparkakskrydda
Smält smöret
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda
Sänk värmen på plattan till medelvärme och låt koka tills den når en temperatur på 120*. En termometer är en riktigt bra grej när man gör konfekt för att få den perfekta konstistensen. Väl värt att investera i!
Har man inte en termometer kan man göra det s.k kulprovet i ett glas vatten, efter ca 25 min koktid.
Häll upp på ett bakpapper och klipp/skär i bitar när det kallnat, eller gör som jag, häll upp smeten i knäckformar.
Tack Fia för tipset och receptet! :)
Kolan blir perfekt efter att få stå i kylen över natten så att den hinner bli riktigt kyld. Den bör nog även förvaras i kylen då rumstemperatur gör den rätt mjuk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Varsågod Annica! Dom är så goda att det vore en synd att inte sprida receptet vidare! :)
SvaraRaderaJa älskar pepparkakskola,och doften i köket när man gör dessa är oslagbar.
SvaraRaderalängtar tills ja gör dessa
Smarrigt med kola! Själv ska jag baka polka/smörkola =)
SvaraRaderaMina här hemma hoppar högt hihi!
Kramkram
Så sant Fia, de här lär jag göra flera gånger! :)
SvaraRaderaInte mycket som slår doften av pepparkaka såhär i juletid smulan:)
Det lät ju oxå väldigt gott Vardaxlyx :)