fredag 23 december 2011

"Fuskostkaka"

Ostkaka är något som hör julbordet till, åtminstone här i Småland. Att göra egen ostkaka kan ju vara lite bökigt, men av en kollega fick jag receptet på denna "fuskostkaka" som gjorde det hela betydligt smidigare! Att det dessutom funkar att göra den glutenfri är ju ett stort plus i kanten! :)


3 ägg
0,75 dl socker
50 gr mandel
1 bittermandel, finriven, alt 1 droppe bittermandelarom
½ dl mjöl (min är glutenfri så jag har finax mix i)
2½ dl mjölk
500 gr keso

Vispa ägg och socker
Hacka mandeln, inte för finhackad, i ostkaka är det gott med lite bitar i
Blanda ner mandel, mjöl, mjölk och bittermandel i äggsmeten
Mosa keson lite och blanda ner den i smeten
Häll i smord form
Grädda i nedre delen av ugnen i 200*, ca 50-60 min, tills den fått fin färg. Om ostkakan börjar få färg men inte känns riktigt klar så lägg på aluminiumfolie så att den inte blir bränd. OBS! ostkakan kan kännas lite vattning när den tas ut, men bara lugn, den fastar till sig när den svalnar. :)

Servera ljummen med en klick grädde och sylt.
Ostkakan går att frysa.


Många Julkramar från Småland till er alla!
Sköt om er och ta vara på varandra i jul!

5 kommentarer:

  1. Ostkaka måste ju vara gott! Spännande att det hör så julen till hos er. God jul till dig också!

    SvaraRadera
  2. Jag vill önska dig och de dina en riktigt god jul!

    SvaraRadera
  3. Vad gott med ostkaka! God Jul till dig med!

    SvaraRadera
  4. Jag vill önska dig en riktig god jul!
    Kramkram

    SvaraRadera