torsdag 8 december 2011

Havreformar med kola och jordnöt


De här kakorna blir supersmarriga! Inget för kalorijägare kanske, men å andra sidan stressar man ju så i jultider så man gott kan unna sig en kaka till kaffet ;)

Till ca 55 st
200 gr smör
1½ dl havregryn (OBS! om kakorna ska vara glutenfria, så rent havre)
1 ägg
1½ dl socker
2 dl glutenfritt mjöl (finax röda hade jag)
2 tsk pofiber
2 tsk bakpulver

om du gör med vanligt mjöl: 2½ dl mjöl och inget pofiber

Smält smöret. Ta av från plattan och tillsätt havregrynet
Vispa ägg och socker
Blanda mjöl bakpulver (och pofiber) och blanda ihop med äggsmeten
Tillsätt smör o havregryn och vänd ihop.

Klicka ut 1 tsk smet i aluminiumformar. OBS! Det ser lite ut, men ta inte mer smet för då blir det översvämning i formarna!

Grädda mitt i ugnen i 175* ca 8 min. De ska precis fått lite färg, men inte vara klara för de ska in i ugnen sen igen. Smeten sjunker ihop i formarna när de tas ut, och då blir det en grop till den härliga kolasmeten.

Under tiden som kakorna är i ugnen, gör kolasmeten:
Kolasmet
200 gr smör
2½ dl socker
6 msk ovispad grädde
1½ msk kakao
1 msk glutenfritt mjöl (alt vanligt mjöl)
100 gr hackade jordnötter

Lägg alla ingredienser, utom jordnötterna, i en kastrull. Sjud ett par minuter. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna

Lägg ca 1 msk smet i varje form och ställ in i ugnen igen i ca 2 min.

6 kommentarer:

  1. Dessa små godbitar skulle mina dotter gilla. Tar och lånar detta recept hihi!
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Vad du bakar massor med smarrigt =)

    SvaraRadera
  3. Deser riktigt smarrigt ut!!

    SvaraRadera
  4. En variant av såna här har jag gjort men utan nötter och med chokladkolakräm istället. Nötter i, verkar ju spännande!

    SvaraRadera
  5. Riktigt smarriga blev de här, smakade nästan lite snickers så detta recept kan jag varmt rekommendera :)

    SvaraRadera
  6. Detta måste jag prova, ser verkligen gott ut

    SvaraRadera