onsdag 8 februari 2012

Gräddkolakaka

Idag fick jag ett sånt där bakryck igen... :)
Ett litet test som resulterade i denna gräddkolakaka:

100 gr smör
50 gr vit choklad
1 dl gräddfil
2 ägg
½ dl agave (flytande socker) alt 1 dl vanligt socker
1 dl ljust muscovadsocker
2 ½ dl finax glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Gräddkolaessens

Smält smör, hacka choklad och låt smälta ner i smöret
Låt svalna en stund och rör sedan ner gräddfilen
Vispa ägg, agave och socker fluffigt
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Tillsätt till sist smör/chokladblandningen och rör ihop
För att förstärka gräddkolasmaken som muscovadosockret ger kan man tillsätta några droppar gräddkolaessens
Häll upp smeten i en smord och bröad form. (Tänk på att om du gör den glutenfri, så använd glutenfritt ströbröd..)
Grädda i 175*, i nedre delen i ca 45 min
Låt svalna lite innan det stjälps upp

18 kommentarer:

  1. Låter gott med smak av gräddkola =)

    SvaraRadera
  2. älskar gräddkola verkligen så detta ser smaskens ut

    SvaraRadera
  3. Bakryck får man ju nu och då, jo. :) Det låter ju jättegott med smak av gräddkola i en mjuk kaka!

    SvaraRadera
  4. Tack för din kommentar i min blogg :)

    Jag gillar din blogg så lägger till den på min blogg sida, hoppas det är okej :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det är okej Sara, värmer med positiv respons! :)

      Radera
  5. Hej Annica - vilka fina saker! Hit tittar vi nog in flera omgångar!

    Undrar om du vill vara med och skapa några rolika kakor för All Hjärtans Dag i ära? Vi är två glada "tjejer" i medelålders som vill skapa guldkant i vardagen via att göra så många som möjliga glada. Möta det lite gråa med en annan blik! Våre roligt om du kunde vara med! Mer information hittar du i webb -länken.

    Kram,
    Lo och Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter spännande! Ska kolla in detta! :)

      Radera
  6. Låter helt underbart god.. Det är något med mig och sockerkakor. Jag älskar sockerkakor men lyxas aldrig med dem. Får dem aldrig att bli höga, saftiga och fluffiga.. Aldrig.. :´(
    Men din ser så ut som en sockerkaka skall se ut..
    Agave, är det sådant där socker som inte innehåller kolhydrater?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sockerkakan är helt klart underskattad, är ju så gott! Vispa ägg o socker lääänge och vänd ner det andra så kanske den blir hög o fluffig?

      Agave innehåller säkert några kolhydrater tror jag, men är betydligt nyttigare än vanligt socker. Blir mer o mer förtjust i att använda det i bakningen. Saftiga o fina bakverk blir det :)
      kram

      Radera
    2. tack Annica... men jag gör så som du beskriver.. När jag gör mina tårtbottnar blir det aldrig fel. De blir perfekta alltid.. Men när jag skall göra sockerkaka med smör och mjölk, det är då det blir fel. Försöker vända så lite som möjligt men då lägger sig ju bara smöret i botten.. Blir tokig.. hur svår kan det vara?.. svårt tydligen.. men tack för alla dina härliga recept..
      Kram

      Radera
  7. Hmm kola som är såå gott samt sockerkaka! Bra kombo!!
    Önskar dig en trevlig fredag!

    SvaraRadera
  8. Ååh, så smarrigt! Känns som att det var typ 100 år sedan jag bakade en sockerkaka så det får nog bli ändring på det nu. Tack för ditt tips! =D

    SvaraRadera
  9. Tack tack!

    Ett smidigt sätt att "piffa till" en sockerkaka att byta ut några ingredienser :)

    Ha en skön helg alla! :)

    SvaraRadera
  10. Supergod! Men vart får man tag på kolaessens? Jag hittade inte detta i de större mataffärerna. Där fanns bara rom, citron och vaniljsmak,
    Använder du finmix eller bas? Jag gjorde med sempers finmix(helt ny med att baka glutenfritt).
    Underbar blogg!

    SvaraRadera
  11. hejsan! jag köper smakessenserna hos Borgeby kryddgård, de har hur mycket som helst, både kryddor o essenser! :)
    Använder finmixen när jag bakar mjuka kakor, och de lite grövre till t ex pajer, bröd, pannkakor och sånt :)

    SvaraRadera