Såhär i äppeltider vill man ju helst baka äppelpaj, äppelmuffins eller äppelkaka varje dag, det är ju så gott! :)
Häromdagen bakade jag dessa äppelmuffins med havre, och smakpanelerna gav tummen upp, så här får ni receptet:
Till ca 15 st:
2 ägg
1½ dl socker
100 gr smör
1 dl grädde (alt mjölk)
2½ dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
1½ dl havregryn (OBS! om du gör dem glutenfria så ska det vara den rena havren, Sempers)
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver alt 1 tsk vaniljsocker
Fyllning
2 stora äpplen
en rejäl klick smör
kanel
havretopping
75 gr kallt smör
2 dl havregryn
1 dl glutenfri mjölmix
1 dl socker
Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt grädden
Vispa ägg och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna
Häll i smörblandningen i äggsmeten, rör om. Vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll inte mer än till 60%.
Skär äpplena i tärningar och stek upp i smör. Pudra på ordentligt med kanel och låt steka nån minut. Låt svalna någor, innan bitarna fördelas i muffinsformarna
Blanda ihop ingredienserna till havretoppingen (Skär smöret i tärningar och nyp ihop med övriga ingredienser)
Fördela toppingen över muffinssmeten.
Grädda i 200* mitt i ugnen ca 15 min.
De är ju goda som de är men vill man lyxa till det lite extra kan man ju servera med en klick vaniljgrädde..
Här hemma är det inte bara vi människor som gillar äpplena, även hunden tycker att de är supergoda... Det första hon gör på morgonen när vi släpper ut henne i trädgården är att springa bort till äppelträdet för att kolla om det har trillat ner nåt på marken som hon kan smaska på! Om det inte ligger några på marken ställer hon sig mot trädet och plockar ner ett själv!! Min "lilla" knashund! :)