fredag 11 februari 2011

Torta di nocciole e cioccolato

Mmm, bara namnet gör ju att det vattnades i munnen när man såg denna Hasselnöts- och chokladkaka! Torta di nocciole e cioccolato!
Receptet kommer från det senaste numret av Hembakat, där de hade några sidor med italienska bakverk.
Min man är barnsligt förtjust i det mesta som har med Italien att göra, bl a så är bilen av italienskt märke (Alfa Romeo), cykeln kommer även den från Italien, så denna kaka borde passa alldeles utmärkt till fredagsmys, eller vad tror ni?
För ett tag sen beställde han t om en flaska Grappa på bolaget. Svindyr eftersom det var Alfa Romeo-märket på.. Kan säga som så att den lär bli stående och lagras ett bra tag, för det var nåt av det vidrigaste man kan smaka! Men som min man tröstade sig med, flaskan var ju snygg iallafall.. :)




150 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
4 äggulor
1½ dl mjöl (i min är det 1½ dl lailas glutenfria mjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl grovt hackade hasselnötter
100 gr grovt hackad mörk choklad

maräng
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk kakao

Rör smör och socker poröst
Lägg i en äggula i taget och vispa ordentligt mellan varje
Tillsätt de torra ingredienserna
Vänd ner nötter och choklad, spara lite av nötterna till att toppa kakan med.

marängen:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Häll i socker och kakao och vispa några minuter till.

Lägg smeten i en välsmord springform.
Fördela marängen över smeten.
Strö över lite hackade nötter.
Grädda i 175* ca 35 - 40 min. lägg på folie om det behövs för att kakan inte ska brännas.
Lossa försiktigt kanterna men vänta med att lossa formen till kakan svalnat.
Låt kakan kallna helt innan servering
Servera med lättvispad grädde eller en klick glass :)

Jag tog glutenfritt mjöl istället för vanligt mjöl och då behöver kakan vara inne lite längre för att bli klar, 40-42 min.

Ha en riktigt mysig fredag!

6 kommentarer:

  1. mmm vad gott :-) Italien har många goda saker!

    SvaraRadera
  2. Verkar verkligen vara jättegod! Ja, det är mycket gott som kommer från Italien (fast kanske inte grappa då...). :-)

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt gott ut och trevligt med ett marängtäcke på toppen!

    Håller med Grappa är ju ingen höjdare direkt. Tänk att det faktiskt finns de som älsar det?? ;) Men flaska var tjusig :)

    SvaraRadera
  4. Kakan var supergod, om man nu får säga så om sina egna bakverk ;)

    Grappan lär nog dock bli stående i sin snygga flaska :)

    SvaraRadera
  5. precis en sån har jag i ugnen som bäst, oxå glutenfri. Jag bara undrar vad det ska bli, kakan stiger som bara sjutton, och verkar otroligt mjuk, som ogräddad, trots att den stått inne över 40min! Måste nog ha ut den snart, kanske den stelnar när den kallnar. Fin som fasiken ser den ut, o kalas blir det imo så jag hoppas den lyckades. Kram

    SvaraRadera