Denna månad är temat Nygammalt i månadens sötsak hos Söta saker
Under min uppväxt bakades denna Silviakaka flitigt både i mammas kök och i mormor Daisys.
Ofta med dubbel sats och i långpanna så att den skulle räcka mer än en fika..
Min variant på denna klassiska kaka blev en glutenfri kaka med lite kolasmak, då jag bytte ut det mesta av det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker.
Orginalrecept på Silviakaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl kallt vatten
2 dl mjöl
2 tssk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
Glasyr
100 gr smölr
1½ dl socker
1 äggula
Garnering
kokos
50 gr smält blockchoklad
De ändringar jag gjort till min kolakaka är
1½ dl ljust muscovadosocker + ½ dl vanligt socker
2 dl glutenfri mjölmix (Lailas blå) istället för mjöl
I glasyren bytte jag ut ½ dl av sockret till ljust muscovadosocker och tillsatte några droppar gräddkolaessens med
Till garneringen tog jag vit blockchoklad istället för mörk, eftersom vit choklad och kola är mmmmums ihop! :)
Vispa ihop ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner
Tillsätt det kalla vattnet
Grädda i 175* ca 35 min
Gör glasyren, låt sjuda tills den börjar tjockna lite och bred på den ljumna kakan
Strö på kokos.
Smält choklad och ringla över.
Kan tänka mig att den blev god och vanlig Silviakaka är så god den med :-)
SvaraRaderaTror aldrig att jag har ätit Silviakaka men din variant ser väldigt god ut :-)
SvaraRaderaDet ser jättegott ut.
SvaraRaderaOch tårtorna du gjort tidigare är jättefina!
Tack Linda, Linda och Erika! :)
SvaraRadera