onsdag 23 februari 2011

Månadens sötsak - nygammalt Silviakaka blir glutenfri kolakaka

Denna månad är temat Nygammalt i månadens sötsak hos Söta saker

Under min uppväxt bakades denna Silviakaka flitigt både i mammas kök och i mormor Daisys.
Ofta med dubbel sats och i långpanna så att den skulle räcka mer än en fika..

Min variant på denna klassiska kaka blev en glutenfri kaka med lite kolasmak, då jag bytte ut det mesta av det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker.


Orginalrecept på Silviakaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl kallt vatten
2 dl mjöl
2 tssk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Glasyr
100 gr smölr
1½ dl socker
1 äggula

Garnering
kokos
50 gr smält blockchoklad

De ändringar jag gjort till min kolakaka är
1½ dl ljust muscovadosocker + ½ dl vanligt socker
2 dl glutenfri mjölmix (Lailas blå) istället för mjöl

I glasyren bytte jag ut ½ dl av sockret till ljust muscovadosocker och tillsatte några droppar gräddkolaessens med

Till garneringen tog jag vit blockchoklad istället för mörk, eftersom vit choklad och kola är mmmmums ihop! :)

Vispa ihop ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner
Tillsätt det kalla vattnet
Grädda i 175* ca 35 min

Gör glasyren, låt sjuda tills den börjar tjockna lite och bred på den ljumna kakan
Strö på kokos.
Smält choklad och ringla över.

4 kommentarer:

  1. Kan tänka mig att den blev god och vanlig Silviakaka är så god den med :-)

    SvaraRadera
  2. Tror aldrig att jag har ätit Silviakaka men din variant ser väldigt god ut :-)

    SvaraRadera
  3. Det ser jättegott ut.
    Och tårtorna du gjort tidigare är jättefina!

    SvaraRadera