onsdag 1 juni 2011

Gräddkolamuffins med pekannötter - recept

Dessa muffins blev ett experiment men ett riktigt lyckat sådant, de blev verkligen supergoda! De fick klart godkänt av smakpanelen, som idag bestod av några glada "flickor" som njöt av dessa i solen!

Kola och pekannötter är ju en lika perfekt kombination som jordgubbar och grädde, choklad och kaffe och en kall öl en varm sommardag... :)

till 12-15 st muffins behöver du:

75 gr smör
1 dl ljus sirap
1/4 dl matolja
1 dl vispgrädde
(ev några droppar gräddkolaessens)
2 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
3½ dl glutenfri mjölmix (jag hade finax finmix i mina) alt vanligt mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en stor näve pekannötter

Smält smöret, tillsätt sirap, olja och grädden och gräddkolaessensen. Låt småputtra lite.
Vispa ägg och muscovadosocker
blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smörblandningen.
Hacka pekannötterna och vänd ner.

Häll upp i formar och grädda i 200* ca 15 min.

Gräddkolafrostingen gör du såhär:
Vispa 1 dl grädde
Vispa ihop 125 gr mascarpone med ca 1½ dl florsocker.
Tillsätt några droppar gräddkolaessens och spritsa frostingen på muffinsen.
Dekorera med pekannötter.

10 kommentarer:

  1. Det lät ju hur gott som helst,det blir att testa någon gång. Och en fråga: vart köper jag gräddkolaessens? / Pernilla

    SvaraRadera
  2. Tack Pernilla! De var väldigt smarriga så testa gärna!
    Essensen finns på Strössel och annat, se mina länkar. Samt hos Borgeby kryddgård.

    SvaraRadera
  3. Men så gott det verkar. Har varit inne på kolamuffins för, men inte fått fram något bra, men det gjorde ju du - gott!

    SvaraRadera
  4. Tack Linda och Johanna!

    Johanna, de fick en väldigt god kolasmak, mums! :)

    SvaraRadera
  5. Mums, kola och pecannöt passar så bra ihop!

    SvaraRadera
  6. De verkar jättegoda! Förstår att alla var nöjda med experimentet. :)

    SvaraRadera
  7. Smarrigt! Härliga smaker, och lite annorlunda.

    SvaraRadera
  8. Tack Emma, Tove och Cecilia!

    Alltid kul när experiment blir lyckade! :)

    SvaraRadera
  9. Hej, var tvunget att provbaka dessa godingar i morse. Kanon goda. Vill bara berömma dig för allt gott Du bakar. Tack för alla bra recept som du delar med dig. Du har blivit ett "gift", måste ut varje dag å kolla ifall det har kommit något nytt att baka. Ha en trevlig sommar.//
    Ann-Sofie

    SvaraRadera
  10. Ann-Sofie Tack snälla för de fina orden!! Det värmer verkligen!

    Kul att höra att ni gillade dessa cuppisar med! :)

    SvaraRadera