lördag 13 augusti 2011

Äppelpaj med kolagrädde

Äntligen är de mogna, våra äpplen! Förra året var i stort sett vartenda äpple svartprickigt och smakade allt annat än gott, så det var inte många man kunde ta tillvara på. I år är det betydligt bättre kvalité på dem som tur är!
Årets första äppelpaj blev den smulpajen:

Receptet hittade jag i Leilas bok, a piece of cake. Där skulle det vara persikor i oxå, 4 äpplen och 4 persikor) men jag tog lite extra äpplen i stället:
6 äpplen
2 msk smör
2 tsk kanel
2 msk socker
1 cm ingefära

Skiva äpplena. Stek dem i omgångar, inte för mycket i pannan, i smör.
Strö över kryddorna och riv över ingefära.
Låt svalna

Lägg äpplena i botten på en smord form

Smuldeg
250 gr kallt smör
1½ dl råsocker
1½ dl kokos
2½ dl glutenfri mjölmix (lailas blå) Alt vanligt mjöl
1½ dl havregryn
OBS! OM DU GÖR DEN GLUTENFRI; TÄNK DÅ PÅ ATT ANVÄNDA REN HAVRE! DET ÄR INTE ALLA GLUTENINTOLERANTA SOM ÄTER HAVRE, SÅ OM DU SKA BJUDA NÅGON FRÅGA GÄRNA DEN INNAN.. :)

Tärna smöret och nyp ihop med mjöl, råsocker och kokos
Vänd försiktigt ner havregrynen
Strö över äpplena och skiva över lite smör
Grädda i 200*, mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg

Till servering: Vispa 3 dl grädde och vänd ner 4 msk kall Kolasås med lime


5 kommentarer:

  1. Åå, så gott det låter med kolagrädde till!

    SvaraRadera
  2. Smulpaj är alltid gott och kolagrädde låter inte så tråkigt det heller! Härligt att äpplena är som de ska i år!

    SvaraRadera
  3. Therése, kolagrädden blev en riktig hit till! Är ju vanligast med vaniljsås kanske, men detta är absolut nåt jag kommer använda mer av! :)

    Ida, ja visst är det gott med smulpaj! Kolagrädden är ett hett tips att pimpa den med! :)

    SvaraRadera
  4. Den här var jättegod, andra gången hade jag ingen glutenfri mjölmix och använde bovetemjöl istället och den blev också jättegod :)
    Ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera
  5. Härligt att höra att du gillade den ellen!
    Trevlig helg önskar jag dej med! :)

    SvaraRadera