Äntligen är de mogna, våra äpplen! Förra året var i stort sett vartenda äpple svartprickigt och smakade allt annat än gott, så det var inte många man kunde ta tillvara på. I år är det betydligt bättre kvalité på dem som tur är!
Årets första äppelpaj blev den smulpajen:
Receptet hittade jag i Leilas bok, a piece of cake. Där skulle det vara persikor i oxå, 4 äpplen och 4 persikor) men jag tog lite extra äpplen i stället:
6 äpplen
2 msk smör
2 tsk kanel
2 msk socker
1 cm ingefära
Skiva äpplena. Stek dem i omgångar, inte för mycket i pannan, i smör.
Strö över kryddorna och riv över ingefära.
Låt svalna
Lägg äpplena i botten på en smord form
Smuldeg
250 gr kallt smör
1½ dl råsocker
1½ dl kokos
2½ dl glutenfri mjölmix (lailas blå) Alt vanligt mjöl
1½ dl havregryn
OBS! OM DU GÖR DEN GLUTENFRI; TÄNK DÅ PÅ ATT ANVÄNDA REN HAVRE! DET ÄR INTE ALLA GLUTENINTOLERANTA SOM ÄTER HAVRE, SÅ OM DU SKA BJUDA NÅGON FRÅGA GÄRNA DEN INNAN.. :)
Tärna smöret och nyp ihop med mjöl, råsocker och kokos
Vänd försiktigt ner havregrynen
Strö över äpplena och skiva över lite smör
Grädda i 200*, mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg
Till servering: Vispa 3 dl grädde och vänd ner 4 msk kall Kolasås med lime
Åå, så gott det låter med kolagrädde till!
SvaraRaderaSmulpaj är alltid gott och kolagrädde låter inte så tråkigt det heller! Härligt att äpplena är som de ska i år!
SvaraRaderaTherése, kolagrädden blev en riktig hit till! Är ju vanligast med vaniljsås kanske, men detta är absolut nåt jag kommer använda mer av! :)
SvaraRaderaIda, ja visst är det gott med smulpaj! Kolagrädden är ett hett tips att pimpa den med! :)
Den här var jättegod, andra gången hade jag ingen glutenfri mjölmix och använde bovetemjöl istället och den blev också jättegod :)
SvaraRaderaHa en trevlig helg!!
Härligt att höra att du gillade den ellen!
SvaraRaderaTrevlig helg önskar jag dej med! :)