torsdag 4 augusti 2011

Kola- och pekannötspaj med kardemummagrädde

Till dagens fikagäster har jag gjort dessa små pajer med kola och pekannöt. Tycker det är lite kul att alla kan få varsin paj istället för att göra en stor.

Till 6 st portionspajer behövs:
Pajdegen
3 dl glutenfri mjölmix (lailas blå)
125 gr smör
1 krm salt
3 msk kallt vatten

Lägg mjöl och salt i en bunke.
Tärna i smöret, och nyp ihop lite
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till deg
Låt stå kallt några minuter
Tryck ut i pajformar, nagga med gaffel.
Förgrädda i 175* i 10 min.

Gör under tiden fyllningen:
100 gr smör
2 ½ dl ljus sirap
1 dl ljust muscovadosocker
1½ msk glutenfri mjölmix
1 krm salt
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
100 gr pekannötter

Smält smöret
Tillsätt sirap, muscovadosocker, mjöl och salt.
Låt sjuda några minuter
Ta av från plattan och tillsätt ägget som du vispat upp lite med en gaffel, vaniljsockret och till sist de grovhackade pekannötterna.
Häll fyllningen i pajformarna.
Grädda i 175* ca 35 min, mitt i ugnen. De sista 5 minuter satte jag ner dem i nedre delen för att de inte skulle bli brända (om man gör i en stor form går det nog åt lite längre tid.)
Låt kallna i kyl

Kardemummagrädde
2 dl vispgrädde
2 krm kardemumma
1 tsk socker
Vispa ihop och servera till pajen.

3 kommentarer:

  1. Roligt när man kan göra vars en paj istället :-) Den låter väldigt god!

    SvaraRadera