onsdag 10 augusti 2011

Blåbärsdröm - recept

Har ni sett programmet Det söta livet? Den danska konditorn Mette Blomsterberg gör de mest fantastiska desserter och bakverk!
I måndags gjorde hon en chokladkaka med blåbär-och vit chokladkräm, som hon kallade Blåbärsdröm, som både min man och jag var rörande överens om att jag var tvungen att baka!
På www.dr.dk det soede livet finns alla recepten från programmen. På danska.. Nu finns ju som tur är google översätt som ett bra hjälpmedel.. Men jag kan säga att jag är glad att jag såg programmet, för översättningen blev helkonstig! Bland annat så kallade Mette äggsmeten (vispade ägg och socker) för äggtoddy, och detta har de översatt med "tjock ägg snaps.."
och att man skulle "krossa vanliljkornen med en skvätt socker.."
"Grädda i 175* tills den ställt upp och avkastningen med lätt tryck"
"Placera kokta, kalla botten av skålen bör det serveras."
Choladkrämen skulle vara "täckt med filmer" innan den sattes i kylskåpet..
Ja, ni ser ju, helgalet!
Men hur som helst så lyckades jag baka denna ljuvliga blåbärsdröm! :)

Chokladkakan
175 gr smör
1 dl vatten
300 gr socker
4 ägg
½ vaniljstång
200 gr mjöl (samma mängd glutenfri mix använde jag)
75 gr kakao
1 tsk bakpulver

Smält smöret och tillsätt vattnet.
Skrapa ur vaniljfröna och blanda med lite av sockret, vispa sedan detta, ägg och resten av sockret fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.Vänd ner försiktigt
Tillsätt smöret och vänd ner
I programmet använde hon en silikonform och gräddade kakan i, men jag smorde en vanlig rund form och pudrade med kakao.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175* i ca 40 min.
Stjälp upp när den svalnat. När kakan kallnat, ställ in den i frysen.
Gör man i silkonform ska man inte stjälpa upp den, utan ställa in den i formen i frysen, då lossnar den lättare.

Blåbärssylten
200 gr blåbär
100 gr socker
½ citron (saften av)
½ vaniljstång

Koka upp allt, ha med vanlijstången under kokningen.
Mixa lite så att bären krossas.
Ställ kallt.

Chokladkräm
½ liter vispgrädde
150 gr vit choklad
4 gelatinblad alt 4 tsk gelatinpulver

Värm upp grädden till ca 80*.
Hacka chokladen och häll hälften av den varma grädden över. Rör tills det smält och tillsätt övriga grädden.
Följ anvisningarna för vilket gelatin du väljer att använda.
Täck med plastfolie och ställ kallt, minst ett par timmar. Viktigt att den blir helt kall.

Vispa upp chokladkrämen. Vänd ner blåbärssylten i.
Lägg i en spritspåse och klicka ut på kakan.

Ställ in kakan en stund i frysen, fram till den ska serveras
Pudra över kakao

Värm en kniv i varmt vatten så blir kanterna raka och fina när du ska skära upp kakan :)

Kan säga att denna kakan fick högsta betyg av smakpanelen! Helt underbar! :)

9 kommentarer:

  1. Mums! Nu behöver jag inte översätta själv. :-)

    SvaraRadera
  2. jag har just nu en tävling där man kan vinna ett super bra sprits-set med 8 tyllar och allt i fint påtask.
    kanske du vill delta?
    kolla under katerogin MINA TÄVLINGAR

    SvaraRadera
  3. Hihi vilka översättningar. Kan ju bli ett roligt nöje om man har tråkigt någon gång :) Ser verkligen supergott ut!

    SvaraRadera
  4. Verkligen toppen att du la ut en översättning! Ska göra denna i glutenfri variant. Ser fram emot resultatet!

    SvaraRadera
  5. Håller med om att detta låter väldigt gott. Ser så ut också :)

    SvaraRadera
  6. Tack alla! :)

    Den blev kanongod enligt smakpanelen! :)

    Erika, nästa recept får du översätta till mej! ;)

    chanette, låter spännande, ska kolla in! :)

    Therése, ja jag skrattade gott kan man säga! :)

    "anonym" Min var glutenfri, funkade perfekt! :)

    Cecilia, kan varmt rekommendera detta recept! :)

    SvaraRadera
  7. Hej, jag såg på dr.dk att det stod att den hemmakokta blåbären kan ersättas med blåbärssylt, dock stod det ej med hur mycket. Min fråga är därför om du har nåt tips på lämplig mängd. Tacksam för svar. ps. underbart härlig blogg!

    SvaraRadera
  8. Tack snälla!

    Tror att ca 1½ dl blåbärssylt blir lagom. :)

    SvaraRadera
  9. vad gott yvonne pira

    SvaraRadera