söndag 3 oktober 2010

Kanelbullens dag - Glutenfria kanelbullar

Imorgon, den 4 oktober är det Kanelbullens dag och då måste man ju bara frossa i nybakade bullar :)

I år är mina kanelbullar glutenfria. Första gången jag bakade glutenfria kanelbullar hade jag inte upptäckt fördelarna med Fiberhusk och det resulterade i en väldigt kladdig deg. Efter en lång rad inte så vackra ord blev det till slut s.k bullar, som trots att de inte var de snyggaste smakade väldigt gott..
Idag har jag bakat kanelbullar med fiberhusk och jag blev lite smått lyrisk när jag stod där och kavlade degen och den var t om mer lätthanterlig än vanlig bulldeg! :)

Receptet på Glutenfria Kanelbullar hittade jag i en tidning som vi fick från celikiföreningen och lyder så här:

50 gram jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap (jag använde den ljusa och det gick lika bra..)
½ tsk salt
150 gr smör
1 tsk stött kardemumma
1½ dl kesella
1,7-1,9 liter glutenfri mjölmix
(den minsta mängden brukar räcka)

75 gr smör
½ dl socker
1 msk kanel
pärlsocker

Lös jästen i kall mjölk, tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min.
Häll i sirap, kardemumma, salt, mjukt smör och kesella.
Häll i nästan all mjölmix, spara lite till utbakningen. Nu måste degen arbetas ordentligt och länge, helst 10 minuter i maskin. Jag använde elvisp med degkrokarna och en del handkraft.
Häll ut degen på bakbord och knåda den lite till.
Baka ut till bullar på vanligt vis, dvs kavla ut till en rektangel, bred på blandningen av smör, socker och kanel. Rulla ihop och skär bullskivor som läggs med skarvsidan uppåt i bullformar.

Nu först ska de jäsa, under bakduk i 2 timmar.

Pensla försiktigt med äggula (vispa upp den och sila den gärna först i en tesil) och strö på pärlsocker.

Grädda i 250* 12-14 minuter.

Njut av dem nybakade bullarna med ett glas kall mjölk, mmmums! :)

Ha en underbar kanelbullens dag!

19 kommentarer:

  1. Just det! Det är kanelbullens dag redan imorgon. Höll jag på att glömma bort, tack för påminnelsen och speciellt tack för din kommentar. Mycket kloka ord som känns bra att läsa när det är som det är. Idag är det förresten gräddtårtans dag! :-)

    SvaraRadera
  2. Man får många bra idéer om glutenfri bakning när man läser din blogg.
    Ska testa detta receptet på bullar, när jag bakade senast blev de väldigt torra. Men bara att testa igen. / Elin

    SvaraRadera
  3. Åh, jag hinner inte baka kanelbullar till imorgon. Får klara mig ändå. Dina ser väldigt goda ut. :-)

    SvaraRadera
  4. Gräddtårtans dag låter väldigt bra tycker jag Erka Perka!
    Sköt om er!

    Tack Elin! Testa detta recept på bullar, de blev allt annat än torra, supergoda! :)

    Tack Erika! Hoppas du får njuta av kanelbullar imorgon även om du inte hinner baka dem själv :)

    SvaraRadera
  5. Ser gott ut, tänke baka lite kanelbullar imorgon

    SvaraRadera
  6. Dina kanelbullar ser riktigt goda ut ;) Jag ska baka imorgon kanske hihi

    SvaraRadera
  7. Tack Linda & sana! :)

    hoppas era bullar blev bra med!

    kanelbullar är ju så himla gott!!

    SvaraRadera
  8. Kul, kanske skulle våga mig på kanelbullar nån gång...... :) Men inte förrän jag har fått min köksmaskin! Jag har inte alls lyckats med fiberhusk i annat än kakor, det jäser inte, hoppas verkligen det har att göra med att jag rör degen för lite, då borde det ju lösa sig med maskinen.

    SvaraRadera
  9. Susi, jag hoppas du lyckas bättre med jäsningen av degen när maskinen knaådar degen ordentligt så du kan njuta av smaskiga kanelbullar! :)
    Jag fick vispa rätt länge med elvispen, men egentligen passar den nog bättre till lite mindre degar för den fick ta i rätt hårt.. Bullarna jäste dock som de skulle och de smakade väldigt gott! :)

    SvaraRadera
  10. Ser ju verkligen supersmarriga ut!!

    SvaraRadera
  11. Tack Therése!
    De var väldigt mumsiga! :)

    SvaraRadera
  12. Hej....bor i Brasilien och vill gärna baka dina bullar .....sirap finns inte...jo det finns en sak som ser ut som vår vanliga sirap....mörk alltså. Kesella finns inte heller men de har en sak som kanske är likadant...nu ska jag prova sempers eftersom jag inte har coalhadan hemma....kesellan typ....finns fö inte pärlsocker heller. Gud vad bra ni har det i Sverige...där finna allt...;)

    SvaraRadera
  13. Christina - Kicki5 juni 2012 kl. 10:42

    Detta måste jag ju helt klart testa att baka ser vädligt gott ut ;) Det här med gluten är väldigt nytt för mig så jag letar recept hela tiden för att kunna baka gluten fritt inte alltid så lätt,

    men det här måste jag ju helt klart testa att göra,tur att jag tittad in här ;)

    SvaraRadera
  14. Hoppas du kan hitta många inspirerande recept som underlättar i den glutenfria bakningen Kicki! :)

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Hoppas du fortfarande använder bloggen :)
    Dina glutenfria bullar ser riktigt goda ut. Jag ska båda dom till en kompis och hon har aldrig lyckas fått bullformen. Så jag hoppas att jag lyckas med ditt recept.
    Men en fråga. Ska man verkligen lösa jästen i kall mjölk och inte 37 grader?
    Mvh Johanna

    SvaraRadera
  16. Hej. Här borta i Australien bor jag och min 4 åring och här är det regnig höst. Helt perfekt väder för att hitta just DITT smaskiga kanellbulle recept & prova. Hade inget husk hemma så det fick bli lite xhantan gum. Blev både svenskt och gott!! Tack så Himmla mycket för ett fantastiskt recept:)

    SvaraRadera
  17. Hej, vilken bra blogg med massor av glutenfritt. Passar mig toppen just nu då delar av familjen provar att utesluta gluten. Ska prova att baka kanelbullarna för de recept jag har testat hittills har varit sådär. Kommer tillbaka och letar fler recept framöver :) //Annelie

    SvaraRadera