söndag 15 januari 2012

Klassiska kärleksmums


Kärleksmums finns nog i lika många varianter som kladdkaka skulle jag tro, och med lika många olika namn med för den delen.. Kärleksmums, moccarutor, snoddas m.m
Denna variant var nog en av de första kakorna jag började baka, och det har blivit många långpannor med denna kaka under åren! En klar favorit här hemma. Nu för tiden gör jag ju den glutenfri, men den blir lika god ändå :)

225 gr smör
3 ägg
4,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
3 tsk bakpulver
6,75 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
2,25 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smör o mjölk i äggsmeten
Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 175* i nedre delen ca 20 min
Låt kakan svalna

Glasyr
110 gr smör
2-3 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
3 tsk vaniljsocker
4,75 dl florsocker

Garnering
kokos och/eller strössel
Jag brukar använda polkagrisströssel så blir det riktigt smarrigt

Smält smöret
tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter
Bred glasyren på kakan och strö över kokos och/eller strössel

Låt glasyren stelna. Skär i stora rutor och njut :)


Denna månad är temat på månadens sötsak hos Söta saker "klassiker", så då får dessa kärlekmums bli mitt bidrag.

Andra varianter jag gjort av kärleksmums:
Kärleksmums med toblerone
Lyxiga kärleksmums

4 kommentarer:

  1. Provbakade dessa och bjöd på jobbet, trodde att de skulle rynka på näsan när det var glutenfritt. Så fel jag hade! Alla försvann på ett kick! Lade in receptet i min blogg, hoppas att det är ok. Länkade även hit.

    SvaraRadera
  2. Tack Linda!

    Visst är det kul när folk kan uppskatta fika även när det är glutenfritt! Många har ju föreställningen om att allt glutenfritt smakar konstigt! :)

    Självklart är det okej att du länkat! :)

    SvaraRadera
  3. Hej, till ungefär hur många personer räcker 1 långpanna tror du? Vi ska ha denna istället för tårta efter lunch för min son gillar inte tårta men han älskar kärleksmums :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror ju på hur stora bitar du skär...
      mellan 24 och 36 brukar det bli :)

      mvh annica

      Radera