Om ett par veckor fyller min lilla tös 3 år!! Helt otroligt att tiden går så fort! Tur är väl att det är bara alla andra som blir äldre medans jag själv stannat på 25.. ;)
Idag har vi i allafall börjat förbereda med bakningen inför hennes och kusinens kalas.
Först var tanken att jag skulle testa att baka glutenfria drömmar, och satte igång att blanda ihop smör, socker och vanlijsocker. När jag sedan ska blanda ihop det glutenfria mjölet med hjorthornssaltet, som är den avgörande ingrediensen i drömmar, upptäcker jag att det är slut!! Man kan ju kolla innan man sätter igång och bakar såklart, men spontan som jag är så har jag inte rustats med den insikten än...
Jaja, fick bli lite bakpulver istället, och med facit i hand kanske det var det som gjorde att kakorna ändå blev lyckade, för glutenfria kakor är ju rätt porösa i sig själva.
Hur som helst så blev kakorna rätt lika drömmar i smaken, så vi kan ju kalla dem för Drömkakor :)
Till ca 40 st behöver du:
100 gr smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
4½ dl lailas blå glutenfria mix
2 tsk pofiber
1 tsk bakpulver
i orginalreceptet till vanliga drömmar, är det 4½ dl mjöl och 1 tsk hjorthornssalt.
Jag droppade även i några droppar röd karamellfärg för att de ska passa ännu bättre på tjejkalaset.. :)
Kör smör, socker och vaniljsocker i matberedare
Tillsätt oljan, lite i taget, under tiden som du kör på låg hastighet.
Blanda mjölet med pofiber och bakpulver och kör sedan ihop till en deg.
Gör bollar som du lägger på bakplåtspapper.
Grädda i 150*, mitt i ugnen i ca 20 min.
Det har hänt mig också ett antal gånger att jag fattas någon ingrediens... Men vilket tur att det blev lyckat ändå, annars kan det ju vara rätt kritiskt om det är just mjölet man fattas :-)
SvaraRaderaHej hopp! Kämpar ju för all specialmat i skolan, går ju sådär kan jag säga... men måste fråga, vad är pofiber?
SvaraRaderaAj aj kritiskt läge, men det verkar ju som allt blev bra ändå :-) Tror nog de kommer passa perfekt på ett riktigt tjejkalas.
SvaraRaderaja Linda och Maria ibland får man improvisera i köket, är ju lite värre om mjölet är slut kanske.. :)
SvaraRaderaJohanna, kämpa på! Pofiber är potatisfiber som man använder i glutenfria degar för att få dem lite med lätthanterliga, de är rätt kletiga annars och inte så lätta att t ex forma eller kavla. Pofiber binder vätskan.