lördag 17 december 2011

Grattis Ella 6 år!

Ella fyller 6 år, och önskemålet till tårtan var att den skulle se som den här tårtan


Tårtan består av glutenfria bottnar. laktosfri, fylld med hallonmousse och chokladmousse, dek med sugarpaste.





Förra året när Ella fyllde 5 såg tårtan ut såhär

Grattis på födelsedagen Ella!

fredag 16 december 2011

Chokladtryffel med chili

Julgodis med lite sting i, mumsfilibabba :)


1 dl grädde
200 gr mörk choklad, minst 70%
1 tsk flytande honung
1 tsk råsocker
1 bit av en chilifrukt, ett par cm blir lagom, vill man ha extra mycket chilismak är det bara att ta mer.
30 gr smör

Lägg grädde, honung och socker i en kastrull
Hacka chilin i bitar och lägg i grädden
Låt koka upp, och ta av från plattan, låt stå och dra i ca 10 min.
Hacka chokladen och lägg i värmetålig bunke
Koka upp grädden igen, sila den och häll över chokladen. Rör tills den smält
Klicka i smöret och rör tills det smält.
Ställ i kyl i ca 1 timme
Rulla till bollar och vänd runt i kakao

tisdag 13 december 2011

Glutenfria skurna pepparkakor


Vad glad jag blev när jag hittade recept på glutenfri pepparkaksdeg hos Linda! Det verkade så himla smidigt! Jag gjorde det ännu smidigare för mej och ersatte ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor med färdiga pepparkakskryddor..

4-5 dl glutenfri mjölmix (I min är det Lailas blå)
½ dl po-fiber
3 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
100 gr mjukt smör
½ dl socker
3/4 dl sirap
2 msk vatten

Vispa ihop smör, sirap och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna (jag tog knappt 4,5 dl mjöl), och tillsätt det och vattnet i smeten.
Arbeta i maskin till degen blir smidig
Plasta in degen och låt den vila i kylen några timmar, eller över natten

Tanken var nu att man skulle kavla ut degen och trycka ut pepparkakor, men min deg ville inte riktigt vara med på det. Kanske hade jag lite för lite mjöl eller skulle den vilat lite till i kylen.. Ja, ja, efter en del väl valda ord gjorde jag degen till en rulle och skar sedan till kakor..
Grädda mitt i ugnen i 225* ca 5-6 min

Även om de inte blev lika snygga som om vi gjort hjärtan, stjärnor och gubbar så blev de iallafall väldigt goda! :)

söndag 11 december 2011

Födelsedagstårta med Bakugan

Önskemålet till denna födelsedagstårta var Dan i Bakugan


Grattis Viktor och Alexander!


Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med mjölkchokladfluff och hallonmousse, dek med sugarpaste.

lördag 10 december 2011

Vintertårta

Min mans mormor ville bjuda några väninnor på adventsfika, så jag gjorde denna vintriga tårta till dem


Tårtan består av glutenfria ljusa bottnar, fylld med päronmousse och after eightkräm. Dek med sugarpaste.


torsdag 8 december 2011

Havreformar med kola och jordnöt


De här kakorna blir supersmarriga! Inget för kalorijägare kanske, men å andra sidan stressar man ju så i jultider så man gott kan unna sig en kaka till kaffet ;)

Till ca 55 st
200 gr smör
1½ dl havregryn (OBS! om kakorna ska vara glutenfria, så rent havre)
1 ägg
1½ dl socker
2 dl glutenfritt mjöl (finax röda hade jag)
2 tsk pofiber
2 tsk bakpulver

om du gör med vanligt mjöl: 2½ dl mjöl och inget pofiber

Smält smöret. Ta av från plattan och tillsätt havregrynet
Vispa ägg och socker
Blanda mjöl bakpulver (och pofiber) och blanda ihop med äggsmeten
Tillsätt smör o havregryn och vänd ihop.

Klicka ut 1 tsk smet i aluminiumformar. OBS! Det ser lite ut, men ta inte mer smet för då blir det översvämning i formarna!

Grädda mitt i ugnen i 175* ca 8 min. De ska precis fått lite färg, men inte vara klara för de ska in i ugnen sen igen. Smeten sjunker ihop i formarna när de tas ut, och då blir det en grop till den härliga kolasmeten.

Under tiden som kakorna är i ugnen, gör kolasmeten:
Kolasmet
200 gr smör
2½ dl socker
6 msk ovispad grädde
1½ msk kakao
1 msk glutenfritt mjöl (alt vanligt mjöl)
100 gr hackade jordnötter

Lägg alla ingredienser, utom jordnötterna, i en kastrull. Sjud ett par minuter. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna

Lägg ca 1 msk smet i varje form och ställ in i ugnen igen i ca 2 min.

tisdag 6 december 2011

Pepparkaksmacarons med vit chokladkräm


Nåt jag bakat väldigt lite av är dessa omåttligt populära macarons. Kan ju bero på att jag inte blev helt nöjd den första gången jag testade...
Hur som helst, det mesta förtjänar ju en andra chans, så därför har jag nu införskattat en macaronmatta och bakat dessa idag :)

Det finns ju flera olika recept och tips för att lyckas med sina macarons, om man kollar runt på olika bakbloggar. Jag följde Mia Öhrns grundrecept ur boken Macarons, Cupcakes och Cakepops och tyckte att det funkade riktigt bra. Mattan får jag nog dock baka med ett par gånger för att få bästa resultat, tyckte att en del av kakorna fastnade, vilket de inte gjorde på plåten med bakplåtspapper på.

170 gr florsocker
110 gr siktat mandelmjöl
90 gram äggvita
2 msk strösocker

2 tsk pepparkakskrydda

Sikta mandelmjölet, var noga med att väga upp rätt mängd
Blanda med florsockret och sikta igen
Vispa äggvitor fluffigt med elvisp (eller att föredra i kitchen aid), tillsätt sockret lite i taget och vispa till maräng.
Blanda i kryddorna i mandelmjölet och vänd ner i marängen. Blanda till jämn smet och spritsa ut på plåt, ca 5-kronorsstorlek
Låt torka i minst 45 min innan de gräddas i 125* ca 20 min. Testa att lossa en kaka, och grädda ytterligare vid behov.
Låt svalna helt innan de lossas.

Vit chokladkräm
125 gr vit choklad
2 tsk houng
2 msk vispgrädde
½ vaniljstång, skrapa ur fröna men låt stången vara med i kastrullen med.
Hacka chokladen i bitar och lägg allt i en kastrull. Värm försiktigt till chokladen smält och ta av från värmen
Jag rev ner lite clementinskal för att få lite julsmak på med
Ställ i kyl så att den tjocknar till spritskonstistens
Spritsa på och lägg ihop macarons

måndag 5 december 2011

www.annicake.se

Nu är adressen till bloggen www.annicake.se

den gamla www.annicake.blogspot.com funkar ju med såklart. :)

Ska se om jag kan hitta nån vänlig och kunnig person som man hjälpa mej att piffa till bloggen lite med..

Ha en skön kväll!

kram Annica

söndag 4 december 2011

Saffransmuffins med kanel- &vanilj-cream cheesefrosting

Mina kollegor fick vara smakpanel till dessa saffransmuffins med kanel- & vanilj-cream cheesefrosting.


Saffransmuffins
200 gr smör
1 pkt saffran
1½ dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix (alt vanligt mjöl)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret, tillsätt saffran och mjölken
Vispa ägg och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Tillsätt sist vätskan och rör till en slät smet
Häll upp i formar, fyll inte mer än 2/3 av formen
Grädda i 225', mitt i ugnen ca 15 min beroende på formstorleken. Jag gjorde mina i lite mindre mellanformar och fick ut 24 st.

Frostingen:
2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
200 gr cream cheese
2,5-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk kanel

Vispa grädde och bakpulver fast
Rör ihop ost och florsocker
tillsätt vanilj och smaka av med kanel
Vispa ihop med grädden, men inte för mycket för då blir den lös.

Ha en bra fortsättning på 2:a advent!

onsdag 30 november 2011

Vit chokladtryffel med touch av champagne


Vit chokladtryffel med champagnesmak, lite lagom lyxig såhär en onsdagkväll :)

3/4 dl vispgrädde
200 gr vit choklad
1 tsk champagneessens

riven vit choklad att rulla dem i

Koka upp grädden
Sänk värmen, tillsätt hackad choklad och rör tills den smält
Ta av från plattan, tillsätt smakessensen.
Ställ i kyl ett par timmar så att den blir formbar
Rulla till bollar, vänd i riven choklad
Ställ i kyl tills de ska avnjutas
Om du ska göra en snölykta är tipset att använda ett batteridrivet värmeljus, annars blir nog tryffeln inte långvarig... :-)


Denna månad är temat vinter hos Söta saker så min snölykta med vit chokladtryffel kan väl passa bra.

måndag 28 november 2011

Utlottning på facebook


Gå in på Annicake på fb, för att se hur enkelt du kan vara med i utlottning av dessa träetiketter :)
Ni hänger väl på facebook? :)

Annicake



Obs! utlottningen gäller endast kommentarerna på fb-inlägget.

söndag 27 november 2011

Pepparkaksmuffins med cream cheesefrosting

Igår hade den äldste sonen innebandypoolspel, vilket innebär att de möter flera lag på samma dag, som en liten minicup. Eftersom jag visste att hela eftermiddagen skulle tillbringas i idrottshallen bakade jag dessa minicuppisar så att killarna i laget skulle få lite sockerpåfyllning :)


Pepparkaksmuffins
125 gr smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl glutenfri mjölmix (finax orange paket hade jag i) Det går ju byta ut till samma mängd vanligt mjöl med
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil

Vispa smör och socker
Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan
Blanda de torra ingredinserna och vänd ner i smeten
Tillsätt gräddfilen och rör om
Häll upp i formar och grädda i 200', mitt i ugnen. För minisar ca 10 min, normalstora ca 15 min.

Frostingen
200 gr cream cheese
2 dl grädde
2,5- 3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk vaniljarom
en liten gnutta bakpulver

Vispa grädden med bakpulvret till fast konsistens.
Blanda osten med florsockret, tillsätt vaniljen
Blanda ihop med grädden och vispa fluffigt.


Cuppisarna blev väldigt uppskattade hos innebandylaget efter vinst i båda matcherna! :)

torsdag 24 november 2011

Pepparkakskola



Igår gjorde jag dessa pepparkakskolor. En ljuvlig doft spred julstämning i mitt kök! :)

100 gr smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda
Sänk värmen på plattan till medelvärme och låt koka tills den når en temperatur på 120*. En termometer är en riktigt bra grej när man gör konfekt för att få den perfekta konstistensen. Väl värt att investera i!
Har man inte en termometer kan man göra det s.k kulprovet i ett glas vatten, efter ca 25 min koktid.
Häll upp på ett bakpapper och klipp/skär i bitar när det kallnat, eller gör som jag, häll upp smeten i knäckformar.

Tack Fia för tipset och receptet! :)

Kolan blir perfekt efter att få stå i kylen över natten så att den hinner bli riktigt kyld. Den bör nog även förvaras i kylen då rumstemperatur gör den rätt mjuk.

onsdag 23 november 2011

Glutenfria Saffranssnurror

Till 1:a adventfikat har jag bakat dessa glutenfria saffranssnurror

Till ca 25 st:
75 gr smör
2 dl mjölk
1 dl kesella
1 pkt saffran
50 gr jäst
2 tsk fiberhusk
2 ägg
3/4 dl ljus eller vit sirap
ca 10 dl glutenfri mjölmix (Lailas blå)
Det går ju såklart använda samma mängd vanligt mjöl om man önskar och då behöver man inte fiberhusken

Smält smöret
Tillsätt mjölk, kesella och saffran, Låt bli fingervarmt, 37*
Smula jästen i degbunken
Häll över smörblandningen. Tillsätt fiberhusken och låt svälla i ca 10 min.
Tillsätt ägg, sirap och det mesta av mjölet
Arbeta i maskin till degen blir smidig
Låt jäsa övertäckt 30-40 min

Fyllning
100 gr rumsvarmt smör
50 gr riven mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop allt

Knåda degen på bakbord, tillsätt bara så pass mycket mjöl att degen blir mer lätthanterlig.
Kavla ut till platta och bred på fyllningen.
Rulla ihop och skär till bullar, lägg i formar med snittytan upp.
Låt jäsa ca 30 min
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda i 250*, mitt i ugnen i 8-10 min




Här hittar du receptet på Glutenfria lussebullar.

tisdag 22 november 2011

Chokokos

Julen närmar sig med stormsteg och det är hög tid att testa lite nya sorters julgodis :)


Igår var jag hos en go vän på Tupperware-party. I julbroschyren stod detta recept på ett julgodis jag blev nyfiken att testa.
I deras recpt stod det kokosmjöl, men jag mixade kokosflingor istället, blir väl ungefär samma antar jag.

Till ca 20 (ganska stora) praliner
50 gr vit choklad
125 gr kokosflingor (kokosmjöl)
125 gr mascarponeost
50 gr socker

Smält chokladen över vattenbad
Mixa kokosflingorna. Blanda i mascarpone, socker och till sist den smälta chokladen.
Blanda till slät smet och häll upp i siliconform (går säkert alldeles utmärkt med knäckformar också)
Låt stå i kyl i minst 4 timmar
Tryck ut ur formarna

Jag smälte även lite mörk choklad och doppade botten i
Tänk på att smälta hälften först, och sen ta av från värmen och blanda ner resten av chokladen så slipper ni kladdiga fingrar :)

Min man, som älskar bounty gav tummen upp för dessa godisar!

lördag 19 november 2011

Vintertårtor

Dessa vintriga tårtor är till en kurs för deltagare med "känsliga magar" :)



Dessa tre är gluten- och laktosfria. Fyllda med hallonmousse och gräddvanlijkräm, dek med sugarpaste


Denna är gluten- och mjölkfri. Fylld med jordgubbsmousse och mjölkfri visp smaksatt med vanilj och lite lime.
Dek med sugarpaste.


Tack Pillan för att jag fick förtroendet att göra tårtorna till er!

torsdag 17 november 2011

White velvet cupcakes

Både Red Velvet CupcakesRed velvet cupcakes och Black velvet cupcakes tillhör mina favoriter bland cupcakesen jag bakat. Nu har turen kommit att testa dessa, White velvet cupcakes. Kan säga att de lätt platsar bland favoriterna! :)

Receptet till dessa hittade jag hos Sockerrus. Lisa har använt det när hon gjort sina fantastiska regnbågstårtor, smeten är väldigt ljus och därmed lätt att färga.
Jag bytte, som vanligt, ut mjölet mot ett glutenfritt alternativ och gjorde en liten tårtbotten, resten av smeten fick bli minicuppisar.

135 gr äggvitor (ca 4-4½st)
240 gr mjölk
2½ tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljarom
300 gr mjöl (alt samma mängd Lailas blå mjölmix)
300 gr socker
1 1/3 msk bakpulver
1/4 tsk salt
170 gr rumsvarmt smör
(+ ev karamellfärg)

Vispa äggvitorna med mjölken och vanilj
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt
Kör smöret lite i mikron, tillsätt det till mjölblandningen och rör om
Häll i 1/3 av äggsmeten i mjölblandningen och rör om
Tillsätt ytterligare 1/3 av smeten, rör om och tillsätt sen den sista tredjedelen.

Grädda i 175* i nedre delen. Om du gör en enda stor tårtbotten grädda i ca 55-60 min. Gör man en liten form, ca 20 cm i diameter räcker det med ca 25-30 min. De små muffinsen jag gjorde gräddade jag i ca 18 min.

Har länge velat testa champagnefrosting, det låter ju så härligt lyxigt och gott!
Denna mascarponefrosting innehåller dock ingen riktig champagne, utan essens med champagnesmak. Väldigt smarrigt blev det, även om det kan vara svårt att urskilja att det är just champagne det smakar. Nästa gång ska jag testa att göra med äkta vara.

125 gr mascarponeost
2 dl florsocker
1 dl vispgrädde
ca 1 tsk champagneessens

Vispa grädden fast
Vispa ihop mascarpone och florsocker
Vänd ner grädden i
Smaksätt

söndag 13 november 2011

Marängtårta till Far

Denna tårta, som består av marängbottnar, chokladpudding, grädde, mango och hallon gjorde jag och barnen idag till Fars Dagfikat.


Stor KRAM på Fars Dag!

lördag 12 november 2011

Draktårta nr 2

Tidigare i veckan gjorde jag denna tårta till Patrik. Idag är det kalas nr 2 och samma tema på tårtan, dvs en drake.

Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med tobleronefluff och hallonmousse. Dek med sp


Grattis igen Patrik :)

torsdag 10 november 2011

Chokladtest

För några veckor sedan kom det ett paket med lite prover från Lindt. De ville att jag skulle testa deras nyhet, mörk mild choklad.


Jag gillar verkligen mörk choklad, och den milda mörka chokladen är en riktig höjdare. Betydligt lenare i smaken, så det var svårt att bara ta en ruta som man (oftast) gör av den riktigt mörka... :)

Tack Lindt för den smarriga chokladen, som blev en del av ingredienserna i gårdagens fudgeglasyr.

onsdag 9 november 2011

Supersmarrig chokladkaka

Denna smarriga chokladkaka med kaffe, en touch av mint och fudgeglasyr ska jag ta med till jobbet inatt. Tror att mina kollegor kommer uppskatta denna sockerchock till kaffet, eller vad tror ni? :)


Här kommer receptet på denna underbart goda kaka:
125 gr smör
2½ dl mjöl ( i min är det samma mängd glutenfri mjölmix)
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ägg
2½ dl socker
1 dl starkt avsvalnat kaffe
+ ev kaffe att fukta bottnarna med

Fudgeglasyr
200 gr mörk choklad ( jag tog ca 150 gr och ca 10 after eight för att få ett liten sting av mint i)
50 gr smör
½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde

Gör kakan såhär:
Smält smöret
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke
Vispa ägg och socker
Vänd ner de torra ingredienserna, tillsätt smör och kaffe
Häll upp i en smord springform och grädda i 175* i nedre delen i ca 40 min.
Låt svalna

Glasyren görs såhär:
Hacka chokladen grovt
Blanda smör, sirap och grädde i en kastrull
Låt koka upp
Ta av från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
Låt glasyren svalna i ca 30 min så att den börjar tjockna

Dela kakan i två delar
Lägg glasyr mellan bottnarna, på med den andra botten och bred på resten av glasyren.
Dekorera med moccabönor.

Jag vispade grädde och smaksatte med päronessens till och det blev mmmmums! :)

En lite suddig bild av kakan tagen med mobilen..

tisdag 8 november 2011

Draktårta till Patrik

Patrik är en fantasyfantast så nåt i det temat, gärna drake, var önskemålet till denna tårta.
Kan ju säga att jag kan inte mycket om Fantasy, men jag hoppas att min tolkning blir bra :)


Tårtan är glutenfri och laktosreducerad, fylld med after eightfluff och päronmousse. Täckt med svart marsipan, dekorationer i sp.


Grattis på födelsedagen Patrik!

Nyheter att testa :)

Lite nytt i mitt förråd :)



Detta var en del av sakerna jag beställde från Strössel och annat Ska bli spännande att testa candy melts och de söta Hello Kitty-formarna. De underbara muffinsformarna finns i väldigt många färger. Helt suveräna!


Hos Borgeby kryddgård hittade jag bl a dessa lakritssmaksättare. Ni som följt mej nu vet ju att jag är rätt förtjust i lakrits..


.. och på tal om lakrits, så missar ni väl inte utlottningen om en sån här fin goodiebag med lakritsströssel, svart strössel, svart ätbar penna och dekorationsband som pågår t om den 14 nov i samarbete med Style & Fun stuff

På grund av jag haft strul med mitt bredband så har det varit tomt på inlägg och jag har inte kunnat svara på kommentarer och mail, men nu är det nya bredbandet installerat så nu kommer lite uppdateringar under dagen. Ska också försöka ta mej tid att kika runt vad ni andra haft för er under denna vecka. :)
Må så gott! / annica

Grattis Jesper

Min kompis ringde i fredags och undrade om jag kunde ordna ett par tårtor till helgen då hennes son fyllde år.
Eftersom tiden var så knapp fick det bli det allra enklaste.
En av dem är fylld med blåbärsmousse och gräddvaniljkräm, den andra är fylld med jordgubbsmousse och gräddvaniljkräm, dek med sp.


Grattis på födelsedagen Jesper!

tisdag 1 november 2011

Utlottning hos Style & fun stuff


Hos Style & fun stuff kan du nu vara med i utlottning om en goodiebag innehållande lakritsströssel och läckra svarta saker som t ex ätbar penna och dekorationsband.
Gå in på deras blogg Style & fun stuff för att läsa hur du gör för att vara med i utlottningen som pågår till den 14 november

Det är ju inget krav för att vara med i utlottningen, men passa även på att gilla Style & fun stuff och Annicake på facebook för att följa vad som händer i den fantastiska webb-butiken och här på bloggen :) Det ger dessutom en extra lott i utlottningen!

Klicka på länkarna för att komma till fb-sidorna:
Style & Fun stuff på facebook

Annicake



Lycka till i utlottningen!