tisdag 31 januari 2012

Grattis mammas lilla hjärta med en rosa smurftårta!

Idag fyller min älskade dotter 4 år!! Tycker inte det var så hemskt länge sen hon föddes, men en bestämd liten dam har hon blivit nu minsann.. :)
Novas önskemål till födelsedagstårtan var Rosa, Mycket glitter, Smurfarna, Hello Kitty och Dora...
Nu fick jag kompromissa lite med dottern och tur är väl att vi ska ha två kalas, så att önskemålen kan fördelas på dessa tårtor, annars hade det fått bli en megastor tårta :)
Tårtan består av ljusa glutenfria bottnar, fylld med daimfluff och gräddvanliljkräm. Dek med sugarpaste
Smurfan och en av hennes uppvaktande Smurfar fick vara med

När man fyller år får man ju såklart vara med och dekorera sin tårta! :)

GRATTIS mitt älskade hjärta på 4-årsdagen!

fredag 27 januari 2012

Blixtentårta till Viggo

Viggo fyller 4 år och han, som så många andra i den åldern gillar Blixten
Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med hallonmousse och vanlijkräm. Täckt med sugarpaste, dek i sugarpaste och marsipan.
Stort Grattis på födelsedagen Viggo!

lördag 21 januari 2012

Strul!

De senaste dagarna har bloggen strulat ordentligt! Det går inte kommentera inläggen, har jag fått flera mail och meddelanden om! Det går inte heller lägga upp länkar från bloggen!

Vet inte riktigt vad dessa strul beror på, men jag jobbar på att försöka lösa detta! Fler som har blogger som har problem?
Har därför fått akutändra bloggens utseende med att ta bort den mall jag hade, i hopp om att det var den som satte stopp för både kommentering och länkning..

Ha en skön lördagkväll!

/ Annica

torsdag 19 januari 2012

Black & White velvet cake

White velvet cupcakes och Black velvet cupcakes är sagolikt gott! Nu gjorde jag det som tårtbottnar istället och kombinerade de båda. Mmmmums kan man minst sagt säga! :)




Fyllningarna består av rårörda hallon och en creem cheesefrosting med vaniljsmak. recept på frostingen hittar du här
Tårtan är täckt med sugarpaste, dekorationerna är i svart marsipan.


Svart och vitt är mina favoritfärger, speciellt vad gäller tårtdekorering.


söndag 15 januari 2012

Klassiska kärleksmums


Kärleksmums finns nog i lika många varianter som kladdkaka skulle jag tro, och med lika många olika namn med för den delen.. Kärleksmums, moccarutor, snoddas m.m
Denna variant var nog en av de första kakorna jag började baka, och det har blivit många långpannor med denna kaka under åren! En klar favorit här hemma. Nu för tiden gör jag ju den glutenfri, men den blir lika god ändå :)

225 gr smör
3 ägg
4,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
3 tsk bakpulver
6,75 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
2,25 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smör o mjölk i äggsmeten
Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 175* i nedre delen ca 20 min
Låt kakan svalna

Glasyr
110 gr smör
2-3 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
3 tsk vaniljsocker
4,75 dl florsocker

Garnering
kokos och/eller strössel
Jag brukar använda polkagrisströssel så blir det riktigt smarrigt

Smält smöret
tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter
Bred glasyren på kakan och strö över kokos och/eller strössel

Låt glasyren stelna. Skär i stora rutor och njut :)


Denna månad är temat på månadens sötsak hos Söta saker "klassiker", så då får dessa kärlekmums bli mitt bidrag.

Andra varianter jag gjort av kärleksmums:
Kärleksmums med toblerone
Lyxiga kärleksmums

torsdag 12 januari 2012

Chokladpaj med daimtryffel


Chokladpaj
Till 1 stor eller 4 portionsformar
100 gr smör
3 dl glutenfri mjölmix (finax hade jag i) alt samma mängd vanligt mjöl
2 äggulor
½ dl kakao
½ dl florsocker
1 krm salt

Kör ihop smör och mjöl med mixer eller i matberedare
Tillsätt äggulorna och rör
Blanda till sist i kakao, florsocker och salt och blanda ihop till en deg
Ställ kallt en liten stund och tryck sedan ut i lättsmorda formar
Grädda i 225* ca 10 min
Låt svalna

Gör under tiden daimtryffeln
2 dl grädde
30 gr smör
175 gr mjölkchoklad med daim

Hetta upp grädden
Klicka i smöret och rör tills det smält
Hacka chokladen och rör ner i grädden tills den smält
Häll tryffeln över pajskalet
Ställ i kyl minst 1 timme så att tryffeln stelnar

Ta fram i rumstemperatur en stund innan den ska serveras
Lättvispad grädde är gott till :)

fredag 6 januari 2012

Födelsedagstårta med lite vårkänslor

Matilda fyller 12 år och önskemålet för tårtan var att den skulle gå i limegrönt.

Tårtan är glutenfri, fylld med hallonmousse och vaniljkräm, dek med sugarpaste.


Var lite svårt att fånga de rätta färgerna på bild eftersom jag tog dem sent på kvällen, men man får nästan lite vårkänslor av tårtan tycker jag :)

Grattis på födelsedagen Matilda!

torsdag 5 januari 2012

Lakritsmuffins med krämig citronfrosting


100 gr smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 msk lakritspulver
2 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
1 tsk bakpulver
svart huhållsfärg
(½ tsk saltlakritsessens)

Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt mjölken
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten växelvis med smöret
Tillsätt några droppar svart hushållsfärg
Vill man ha lite extra lakritssmak så tillsätt saltlakritsessens
Häll upp i formar, fyll inte mer än till ca 60%
Grädda mitt i ugnen i 200* Gör man som jag minisar så är gräddningstiden ca 12-14 min, längre tid för större muffinsar

Krämig citronfrosting
2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
175 gr mascarponeost
2½ dl florsocker
rivet skal från 1 citron
2 msk citronsaft

Vispa grädden med bakpulvret
Blanda ihop mascarpone med florsocker
Vänd ner i grädden, och vispa på låg hastighet till fluffig konsistens
Riv ner citronskalet och tillsätt citronsaften

onsdag 4 januari 2012

Minicuppisar till kollegorna

Idag har vi haft möte på jobbet och då passade jag på att bjuda på dessa minicuppisar


Den ena sorten var choklad med nougatcrispfrosting


Den andra sorten var lakrits med citronfrosting


Många minicuppisar blev det! :)

recepten kommer inom kort :)

måndag 2 januari 2012

Lite nyttigare muffins med agave

I julklapp fick jag en flaska agave, som enkelt förklarat är ett flytande socker som är lite nyttigare än vanligt vitt socker, med lägre GI.

Såhär i början på det nya året är det ju väldigt vanligt att man försöker leva lite nyttigare.. Vill man ändå fika nångång ibland, kan det ju vara ett bra alternativ med lite nyttigare bakverk. :)

Jag testade att göra citronmuffins med hallon, och resultatet blev väldigt gott enligt testpanelen



Till ca 12 st muffins
150 gr rumsvarmt smör
1 1/4 dl agave
2 ägg
2 msk citronsaft
½ dl mjölk
3 dl glutenfri mjölmix (finax orange) Alt samma mängd vanligt mjöl
1 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver
Rivet skal från 1 citron

1½ dl hallon
2 tsk florsocker

Vispa smör och agave
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt
Tillsätt citronsaft, citonskal och mjölk
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smetet

Klicka ut lite smet i formarna
Blanda hallon med florsocker och lägg en klick i formarna
Täck med smet, men fyll inte formarna mer än till ca 60%

Grädda i 200* ca 15-18 min

söndag 1 januari 2012

Gott Nytt År med två storters pannancotta


Till desert igår gjorde jag två olika sorters pannacotta, en med daim och en med vit choklad och en touch av champagne. Hallonsås och hallon blev en bra brytning till det söta.


Daimpannacotta
3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
85 gr daim

Koka upp grädde och gelésockret, låt koka ett par minuter
Ta av från plattan och tillsätt den hackade daimen, rör tills den smält
Låt svalna något innan den hälls upp i portionsformar
Ställ i kylen ett par timmar
Strössla över hackad daim och servera med hallonsås och hallon



Vit chokladpannacotta med touch av champagne
3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
60 gr vit choklad
1 tsk champagneessens

Koka upp grädde och gelésockret
Ta av från plattan och tillsätt essens och hackad vit choklad. Rör tills den smält, låt svalna något innan den hälls upp i formar och ställs in i kylen ett par timmar
Strössla över hackade cashewnötter och servera med hallonsås och hallon

Hallonsås
200 gr hallon
1 dl vatten
3 msk socker
½ vaniljstång
1 tsk champagneessens

Lägg allt i en kastrull (skrapa ur fröna ur vaniljstången, men ha även med stången under kokningen)
Koka i ca 10 min, mosa bären under kokningen
Ta av från plattan och låt svalna
Sila bort fröna och plocka ur vaniljstången
Ställ in i kylen och servera till pannacottorna



Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

torsdag 29 december 2011

Grattis Julius 20 år!

Idag fyller Julius 20 år! En vintrig HV71-tårta får han mumsa på! :)


Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med blåbärsmousse och chokladmousse. Spacklad med mascarponekräm med vanilj o blåbär. Dek med sugarpaste.


Stort Grattis på din 20-årsdag Julius!

måndag 26 december 2011

Snickersrutor


Julen är ju snart över för denna gång, men för den sakens skull kan man ju njuta av hemmagjort godis, eller hur? :)
Detta recept på snickers fick jag av en kollega. Hann inte göra dem innan jul, men det går ju (kanske) spara de jag gjort idag till nyår istället..

1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

7-8 dl cornflakes
1 dl cocosflingor

150 gr mjölkchoklad

Smält samman jordnötssmör, socker, sirap och vaniljsocker i en kastrull.
Blanda i cocos och cornflakes

Bred ut på bakplåtspapper

Smält chokladen över vattenbad och bred på
Låt kallna i kyl innan den skärs i bitar

Ett litet OBS! Om du ska göra dem glutenfria, tänk på att det inte är alla sorters cornflakes som är glutenfria. Kellog´s tex funkar inte, men däremot så har änglamark cornflakes som t om är märkta som glutenfria :)

fredag 23 december 2011

"Fuskostkaka"

Ostkaka är något som hör julbordet till, åtminstone här i Småland. Att göra egen ostkaka kan ju vara lite bökigt, men av en kollega fick jag receptet på denna "fuskostkaka" som gjorde det hela betydligt smidigare! Att det dessutom funkar att göra den glutenfri är ju ett stort plus i kanten! :)


3 ägg
0,75 dl socker
50 gr mandel
1 bittermandel, finriven, alt 1 droppe bittermandelarom
½ dl mjöl (min är glutenfri så jag har finax mix i)
2½ dl mjölk
500 gr keso

Vispa ägg och socker
Hacka mandeln, inte för finhackad, i ostkaka är det gott med lite bitar i
Blanda ner mandel, mjöl, mjölk och bittermandel i äggsmeten
Mosa keson lite och blanda ner den i smeten
Häll i smord form
Grädda i nedre delen av ugnen i 200*, ca 50-60 min, tills den fått fin färg. Om ostkakan börjar få färg men inte känns riktigt klar så lägg på aluminiumfolie så att den inte blir bränd. OBS! ostkakan kan kännas lite vattning när den tas ut, men bara lugn, den fastar till sig när den svalnar. :)

Servera ljummen med en klick grädde och sylt.
Ostkakan går att frysa.


Många Julkramar från Småland till er alla!
Sköt om er och ta vara på varandra i jul!

söndag 18 december 2011

Grattis Arvid!

Min store killes kompis Arvid fyller 10 år och hans önskemål till tårtan var en lila gris! :)


Han gjorde en ritning på hur han ville att tårtan skulle se ut :)

Min tolkning blev såhär:

Tårtan består av ljusa bottnar, fylld med hallonmousse och gräddvaniljkräm, dek med sugarpaste.


Stort Grattis på födelsedagen Arvid!

lördag 17 december 2011

Grattis Ella 6 år!

Ella fyller 6 år, och önskemålet till tårtan var att den skulle se som den här tårtan


Tårtan består av glutenfria bottnar. laktosfri, fylld med hallonmousse och chokladmousse, dek med sugarpaste.





Förra året när Ella fyllde 5 såg tårtan ut såhär

Grattis på födelsedagen Ella!

fredag 16 december 2011

Chokladtryffel med chili

Julgodis med lite sting i, mumsfilibabba :)


1 dl grädde
200 gr mörk choklad, minst 70%
1 tsk flytande honung
1 tsk råsocker
1 bit av en chilifrukt, ett par cm blir lagom, vill man ha extra mycket chilismak är det bara att ta mer.
30 gr smör

Lägg grädde, honung och socker i en kastrull
Hacka chilin i bitar och lägg i grädden
Låt koka upp, och ta av från plattan, låt stå och dra i ca 10 min.
Hacka chokladen och lägg i värmetålig bunke
Koka upp grädden igen, sila den och häll över chokladen. Rör tills den smält
Klicka i smöret och rör tills det smält.
Ställ i kyl i ca 1 timme
Rulla till bollar och vänd runt i kakao

tisdag 13 december 2011

Glutenfria skurna pepparkakor


Vad glad jag blev när jag hittade recept på glutenfri pepparkaksdeg hos Linda! Det verkade så himla smidigt! Jag gjorde det ännu smidigare för mej och ersatte ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor med färdiga pepparkakskryddor..

4-5 dl glutenfri mjölmix (I min är det Lailas blå)
½ dl po-fiber
3 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
100 gr mjukt smör
½ dl socker
3/4 dl sirap
2 msk vatten

Vispa ihop smör, sirap och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna (jag tog knappt 4,5 dl mjöl), och tillsätt det och vattnet i smeten.
Arbeta i maskin till degen blir smidig
Plasta in degen och låt den vila i kylen några timmar, eller över natten

Tanken var nu att man skulle kavla ut degen och trycka ut pepparkakor, men min deg ville inte riktigt vara med på det. Kanske hade jag lite för lite mjöl eller skulle den vilat lite till i kylen.. Ja, ja, efter en del väl valda ord gjorde jag degen till en rulle och skar sedan till kakor..
Grädda mitt i ugnen i 225* ca 5-6 min

Även om de inte blev lika snygga som om vi gjort hjärtan, stjärnor och gubbar så blev de iallafall väldigt goda! :)

söndag 11 december 2011

Födelsedagstårta med Bakugan

Önskemålet till denna födelsedagstårta var Dan i Bakugan


Grattis Viktor och Alexander!


Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med mjölkchokladfluff och hallonmousse, dek med sugarpaste.

lördag 10 december 2011

Vintertårta

Min mans mormor ville bjuda några väninnor på adventsfika, så jag gjorde denna vintriga tårta till dem


Tårtan består av glutenfria ljusa bottnar, fylld med päronmousse och after eightkräm. Dek med sugarpaste.


torsdag 8 december 2011

Havreformar med kola och jordnöt


De här kakorna blir supersmarriga! Inget för kalorijägare kanske, men å andra sidan stressar man ju så i jultider så man gott kan unna sig en kaka till kaffet ;)

Till ca 55 st
200 gr smör
1½ dl havregryn (OBS! om kakorna ska vara glutenfria, så rent havre)
1 ägg
1½ dl socker
2 dl glutenfritt mjöl (finax röda hade jag)
2 tsk pofiber
2 tsk bakpulver

om du gör med vanligt mjöl: 2½ dl mjöl och inget pofiber

Smält smöret. Ta av från plattan och tillsätt havregrynet
Vispa ägg och socker
Blanda mjöl bakpulver (och pofiber) och blanda ihop med äggsmeten
Tillsätt smör o havregryn och vänd ihop.

Klicka ut 1 tsk smet i aluminiumformar. OBS! Det ser lite ut, men ta inte mer smet för då blir det översvämning i formarna!

Grädda mitt i ugnen i 175* ca 8 min. De ska precis fått lite färg, men inte vara klara för de ska in i ugnen sen igen. Smeten sjunker ihop i formarna när de tas ut, och då blir det en grop till den härliga kolasmeten.

Under tiden som kakorna är i ugnen, gör kolasmeten:
Kolasmet
200 gr smör
2½ dl socker
6 msk ovispad grädde
1½ msk kakao
1 msk glutenfritt mjöl (alt vanligt mjöl)
100 gr hackade jordnötter

Lägg alla ingredienser, utom jordnötterna, i en kastrull. Sjud ett par minuter. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna

Lägg ca 1 msk smet i varje form och ställ in i ugnen igen i ca 2 min.

tisdag 6 december 2011

Pepparkaksmacarons med vit chokladkräm


Nåt jag bakat väldigt lite av är dessa omåttligt populära macarons. Kan ju bero på att jag inte blev helt nöjd den första gången jag testade...
Hur som helst, det mesta förtjänar ju en andra chans, så därför har jag nu införskattat en macaronmatta och bakat dessa idag :)

Det finns ju flera olika recept och tips för att lyckas med sina macarons, om man kollar runt på olika bakbloggar. Jag följde Mia Öhrns grundrecept ur boken Macarons, Cupcakes och Cakepops och tyckte att det funkade riktigt bra. Mattan får jag nog dock baka med ett par gånger för att få bästa resultat, tyckte att en del av kakorna fastnade, vilket de inte gjorde på plåten med bakplåtspapper på.

170 gr florsocker
110 gr siktat mandelmjöl
90 gram äggvita
2 msk strösocker

2 tsk pepparkakskrydda

Sikta mandelmjölet, var noga med att väga upp rätt mängd
Blanda med florsockret och sikta igen
Vispa äggvitor fluffigt med elvisp (eller att föredra i kitchen aid), tillsätt sockret lite i taget och vispa till maräng.
Blanda i kryddorna i mandelmjölet och vänd ner i marängen. Blanda till jämn smet och spritsa ut på plåt, ca 5-kronorsstorlek
Låt torka i minst 45 min innan de gräddas i 125* ca 20 min. Testa att lossa en kaka, och grädda ytterligare vid behov.
Låt svalna helt innan de lossas.

Vit chokladkräm
125 gr vit choklad
2 tsk houng
2 msk vispgrädde
½ vaniljstång, skrapa ur fröna men låt stången vara med i kastrullen med.
Hacka chokladen i bitar och lägg allt i en kastrull. Värm försiktigt till chokladen smält och ta av från värmen
Jag rev ner lite clementinskal för att få lite julsmak på med
Ställ i kyl så att den tjocknar till spritskonstistens
Spritsa på och lägg ihop macarons