onsdag 2 februari 2011

Glutenfria kesofrallor

När jag var på bakträff hos sonens dietist för att få info om glutenfri bakning i höstas bakade vi bl a detta kesobröd. Då gjorde jag dem med Finax finmix, och tyckte att de blev lite trista i färgen.. Idag har jag bakat dem med sempers mix, och då blev de ännu bättre, roliga färg och luftigare frallor! me like! :)


till ca 12-15 st behöver du:
50 gr jäst
50 gr smör, gärna flytande
4 dl mjölk
1 ägg
½ burk keso, ca 125 gram
1 tsk salt
10-12 dl glutenfri mjölmix. (Jag tog lite drygt ett paket sempers mix med fiber + ca 1½ dl till utbakningen)
Smaksättningen går ju att variera efter tycke och smak, man kan ju tillsätta t ex linfrön och solrosfrön i degen för ett mer fiberrikt bröd.

Smula jästen i en bunke
Värm smör och mjölk till 37*
Häll i lite degspad och rör tills jästen löser sig
Tillsätt resten av degspadet, ägg, keso och salt och till sist mjölmixen.
Arbeta degen ett tag i hushållsmaskin.
Låt vila övertäckt i ca 15 min

Tillsätt ev extra mjölmix så att brödet går att forma till fralllor. Tänk på att glutenfri deg ska vara lite kladdig för att det inte ska bli torrt bröd.
Lägg på bakpapper på en plåt. Låt jäsa ca 30 min.
Nagga lite med gaffel och pensla med uppvispat ägg, garnera med t ex linfrön, solrosfrön eller sesamfrön.
Grädda i 225* ca 12-15 min.
De blev vääldigt smarriga och en mycket uppskattad kvällsmat kan jag säga! :)

Detta recept kan man även använda till korvbröd, hamburgerbröd eller tekakor. Praktiskt va? :) Jag skulle nog välja den fina mixen till korv-och hamburgerbröd för att få dem lite ljusare och mer lika "orginalet".
I receptet står då att man ska pensla hamburgerbröd och frallor med uppvispat ägg innan gräddningen och att korvbröd och tekakor ska penslas med vatten efter gräddningen.

5 kommentarer:

  1. Nybakade frallor är väldigt gott! Praktiskt med ett recept som passar till så mycket :-)

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det gott med nybakade frallor! :)
    Inte dumt med ett recept som är gångbart till flera olika saker.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset har en vän som är gluten..är dålig på att baka glutenfritt men detta lät gott

    SvaraRadera
  4. Om man fyllar rökt kalkon ost och lite grönsaker umm så gott tycker jag hehe.

    SvaraRadera
  5. Dessa frallor blev väldigt goda Viktoria, hoppas din vän oxå kommer att gilla dem :)

    Mmm, det lät gott Sana! :)

    SvaraRadera