måndag 30 augusti 2010

Att baka glutenfritt

Jag har fått flera frågor både som kommentarer och i mail angående att baka glutenfritt så här kommer lite av mina tips.
Glutenfria tårtor och cupcakes har jag bakat ett tag, men jag är på test- och experimentnivå vad gäller mycket annat som t ex småkakor och bröd. Jag kommer därför att fylla på med tips efter hand som jag testar nya produkter och recept.

Här är en del av produkterna jag använder mej av:


* Glutenfritt innebär att man utesluter livsmedel som innehåller vete, korn och råg. Vad gäller havre är det en del som tål och andra inte, så var noga med att hör med din glutenintoleranta fikagäst hur just hon/han har det på den fronten. Observera att det i så fall ska vara ren havre, som är garanterat fri från andra sädesslag och finns att köpa i handeln.

* I mina recept som det står att det ska vara vanligt mjöl i, har jag testat och det funkar att byta mängden rakt av mot glutenfri mix. Däremot kan man behöva minska mängden bakpulver lite i muffinsen för att de inte ska pösa över i formarna.

* Ströbröd innehåller gluten, så ska du baka t ex en mjuk kaka eller tårtbottnar så kan man använda majsstärkelse att "bröa" formen med istället. Finns även glutenfritt ströbröd att köpa.

* Börja alltid med att baka det glutenfria om du även ska baka något som innehåller gluten för att undvika att mjölsporer finns kvar i luften eller på slevar och dyl.

* Glutenfri smet blir lösare än vanlig. Öka mängden mix lite om du tycker den blir väldigt lös, men inte för mycket för då blir det väldigt torra bakverk!

* Glutenfria tårtbottnar är lättare att dela om du fryser den. Tina den ca 30 min innan du ska dela den.

* mjuka kakor och muffins som är glutenfria blir lättare torrare än de som är bakade med vanligt mjöl så jag tar bara fram det som går åt till fikat ur frysen för att de ska behålla den goda smaken.

Hoppas tipsen kan vara till nytta om du ska baka glutenfritt! Och har du egna tips att dela med dej av tar jag tacksamt emot dessa! :)

9 kommentarer:

 1. Vilka jättebra tips!!! Skall jag skriva ner.

  Har bara en kompis som är glutenintolerant, och hon älskar min kladdkaka (recept på den finns på Finax hemsida, jag brukar även smälta ner ca 50 g choklad och hälla i, smaskens) så brukar bli den. Men ska testa något nytt nu!

  SvaraRadera
 2. jättebra inlägg, skall spara dina tips ifall jag någon gång behöver baka glutenfritt

  SvaraRadera
 3. TACK TACK!!
  hräligt att höra att man kan vara behjälplig med lite tips! :)

  det receptet lät väldigt gott Hanna!

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tips! Har aldrig bakat glutenfritt, men det är ju inte omöjligt att man ställs inför den utmaningen framöver :-)

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för dina tips, Annica! Jag håller på att lära mig om gluten och glutenfritt, så alla tips kommer till användning hos mig.

  Vet du förresten om det gör någon skillnad för en glutenkänslig om man bytar fullkornsdinkel mot dinkelsikt i ett recept? Det är ju inte glutenfitt men vissa glutenkänsliga ska klara dinkel om jag förstått saken rätt. Fullkorn ska väl vara snällare mot tarmen, men det behöver ju inte ha med glutenet att göra.

  Du kanske inte vet, men jag tog chansen att fråga :) Ska ställa frågan i ett inlägg som kommer hos mig längre fram i vecakn också.

  SvaraRadera
 6. Tack Hanna. ja, det blir ju mer o mer vanligt med gluten och det betyder ju väldigt mycket för dem som har någon form av allergi om man har anpassat bakverken efter deras behov! :)

  Tack Cecilia! Bra att man kan tipsa varandra!
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dej med dinkelfrågan.
  På celiakiföreningens sida står dinkelvete på listan som innehåller gluten och därmed sånt som en glutenintolerant inte kan äta. Hittar tyvärr ingen info om fullkornsvarianten eller dinkelsikten.
  Hoppas någon annan kan ge dej svaren du söker!

  SvaraRadera
 7. TACK för underbara och bra tips! Har bakat glutenfritt en gång nu, men resultatet var ju inte som jag tänkte mig(smaken var bra iaf!) Ska skriva ner dessa tips. Alltid bra att ha

  SvaraRadera
 8. Tack Angelica!
  hoppas tipsen kan hjälpa dej att lyckas bättre nästa gång du bakar glutenfritt! :)

  SvaraRadera
 9. Hej hej :)

  Dinkel är inte glutenfritt, hittade den här artikel på livsmedelsverkets hemsida:

  http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Innehaller-dinkelvete-gluten/

  SvaraRadera