torsdag 24 mars 2011

Glutenfria Red Velvet Cupcakes

En riktigt poppis cupcake just nu är ju Red Velvet Cupcakes.
Jag ville testa och se hur de blev om man gjorde dem glutenfria, men har varit lite skeptisk eftersom min tidigare erfarenhet av kombinationen bikarbonat och glutenfritt mjöl utlöste en mindre katastrof i muffinsformarna... (berodde nog på att jag använde sempers mix som innehåller lite bakpulver är min teori?) Det positiva var ju att jag fick en väldigt ren ugn sen i allafall :)
Denna gång använde jag Finax glutenfria finmix och resultatet blev väldigt bra!

Min mamma ska få med ett par cuppisar till sig och sin kollega till fredagsfika imorn, och självklart får ju pappa en med! :)

Glutenfria Red velvet cupcakes och mascarponefrosting med en touch av vanilj. Hjärtan av smält mörk choklad, blommor i marsipan/sp , blad i sp.



Detta recept hittade jag på Bengtssons Baksida samt i senaste numret av ICA`s tidning Buffé jag bytte bara ut mjölet mot samma mängd glutenfritt.

3 dl finax glutenfria finmix
1 msk kakao
1 krm salt
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl solrosolja
1 ägg
1 msk röd hushållsfärg
½ tsk vaniljsocker
1 1/4 dl filmjölk
3/4 tsk bikarbonat
1 tsk ättikssprit

Blanda mjöl, kakao och salt
Vispa socker och olja till en blank, slät smet
Tillsätt ägget under vispning, därefter färgen, sen vaniljsockret
Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjölblandningen växelvis med filen.
Blanda bikarbonat och ättikssprit i en kopp (det bubblar och fräser lite)
och blanda sedan ner det i smeten.

Häll upp i formar som står i en muffinsplåt.
Ett tips är när du gör den glutenfria att man inte tar så mycket smet, lite mer än hälften (ca 60%) så svämmar det inte över...
Grädda mitt i ugnen i 175* ca 20 min

Efter att ha smakat på dessa sagolikt goda muffins förstår jag verkligen varför de heter som de gör, känns verkligen som sammet i munnen! Mums!!

5 kommentarer:

  1. Vad roligt att du lyckades bättre än sist! Och tack för att du nämnde mig :-)

    SvaraRadera
  2. Kul att det smakade som namnet :) Måste prova dessa någon gång jag med!

    SvaraRadera
  3. Ja Linda, man lär ju av sina misstag sägs det ju ;)

    Rekommenderar verkligen dessa Therése, massvis smaskiga! :)

    SvaraRadera
  4. Du glömde ju temperatur och hur länge de ska vara in i ugnen!

    SvaraRadera
  5. Vilken tur att du är uppmärksam Ana Maria! Nu står det med i receptet.

    SvaraRadera