onsdag 29 juni 2011

Glutenfria tårtbottnar

Jag får väldigt många frågor om hur jag gör mina glutenfria tårtbottnar. Det är jättekul med positiv respons på det jag bakar så jag försöker svara på alla mail och kommentarer så gott det går. :)
Jag har nog lagt ut recepten tidigare, men eftersom efterfrågan är så stor kommer här lite tips på hur du får dina glutenfria tårtbottnar höga, fina och goda :)

Till en vanlig form, med diameter på ca 24 använder jag:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl glutenfri fin mix
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och VÄND ner i smeten, ej vispa.
Häll upp i smord och bröad form (tänk på att använda glutenfritt ströbröd, eller t ex maizena)
Grädda i nedre delen av ugnen i 175' ca 40 min

Jag har testat att baka med både Sempers, Finax och Lailas glutenfria mixer. Min favorit till tårtbottnarna är Lailas och Finax.
Sempers mix innehåller lite bakpulver i sig så man kan behöva minska mängden bakpulver för att få bästa resultat.
Jag har även bytt ut hela mjölmängden mot potatismjöl och det funkar väldigt bra det också och blir goda tårtbottnar. Om man är osäker på om någon i sällskapet inte tål gluten är ju detta ett bra sätt att göra glutenfria tårtor även om man inte har någon glutenfri mjölmix hemma.

Ett tips är att alltid frysa tårtbottnen (vanlig som glutenfri) och ta fram den ca 30 min innan den delas. Det smular mindre och man får raka fina bottnar.

Till lite större formar, ca 26-28 cm i diameter använder jag:
5 ägg
3 dl socker
1½ dl potatismjöl
1½ dl glutenfri fin mjölmix
1½ tsk vanlijsocker
2½ tsk bakpulver

Gör enligt beskrivningen ovan.
Gräddningstiden blir då ca 45 min.

Lycka till med bakningen!

Många har lite förutfattade meningar att glutenfritt smakar konstigt eller t om äckligt, men jag kan säga att det är flera av mina fikagäster som blivit positivt överraskade när jag talar om att tårtan eller muffinsen de just åt var glutenfria! :)

15 kommentarer:

 1. Bra tips att frysa botten innan man ska dela på den! Tack för det :) Har också bara fått positiva kommentarer på mina tårtbottnar och andra gf bakverk.

  SvaraRadera
 2. Visst är det kanon när även de som inte är glutenintoleranta kan tycka att bakverken smakar gott! :)

  SvaraRadera
 3. ja älskar faktiskt glutenfritt.fick smaka morotskaka helt gluten,höll på dö.godare t.om än den vanliga.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra blev det! Provade med att endast använda potatismjöl och det. Blev bra! Tack för ett bra recept som räddade årets midsommartårta, så alla kunde äta

  SvaraRadera
 5. vi har testat receptet, det är super! vi delade dock när den bara nästan svalnat, och med en filékniv. funkade huuur bra som helst! :D

  SvaraRadera
 6. Jag brukar inte tala om för folk att det är glutenfritt de äter, gör jag det så sitter de där och ser äcklade ut (jag är själv gluten). Man kan nästan tro att det är giftigt för dom. Sen när dom ser mig äta av det och om de kommer ihåg att jag är gluten så sitter de där och ser frågande ut. "Kan du äta det här???" Ja, det kan jag säger jag. På så sätt blir det mer en positiv respons än om jag skulle ha talat om för alla att det är glutenfritt från början.

  SvaraRadera
 7. Brukar du dela botten till två eller tre? :)

  /Klara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Klara!

   Jag delar alltid botten i tre delar.

   Radera
 8. Hej!
  När du skriver "vänd ner i smeten, ej vispa" ska man inte röra ihop det alls? :)
  Mvh
  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia!
   Jag vänder ihop smeten med en slickepott för att behålla luften i så att det inte blir en kompakt botten. :)

   Radera
 9. Hej! Har du provat att göra denna i långpanna, för en fyrkantig tårta? Ex bara att dubbla receptet? Jag funderar på att prova men att kanske göra alla tre bottnarna separat, för att inte behöva hålla på att skära i en så stor bit =)

  SvaraRadera
 10. Tack! för ett bra beskrivet recept på tårtbåtten, du räddade min dag! Det var den första jag fick upp när jag sökte på Google! =)

  Maria från värmland =)

  SvaraRadera
 11. Hej! Har du använt det här receptet med kakao i? Min mamma har önskat chokladtårta och jag använder mig alltid av det här receptet till mina anlag, så min fråga är: hur mycket kakao kan jag ersätta med, om du har något tips! tack för en bra blogg, även om den inte uppdateras så ofta längre så kollar jag gärna i arkiven :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Josefin! Ursäkta att du fått vänta några dagar på svar :) Tack för fina ord om bloggen och det värmer att du tittar in även om det inte uppdateras så mycket nu för tiden.. :) Det går att byta ut t ex 1/2 dl mot kakao, men annars har jag ju recept på chokladbottnar med i galleriet, du kan behöva tillsätta lite smält smör för att inte få en torr botten i detta recept, t ex 50 gr eller så. Lycka till! Trevlig helg!

   Radera
 12. Gör efter ditt recept varje gång jag gör tårta oavsett om det är till glutenintoleranta eller inte. Bottnarna blir superbra; goda, fluffiga och höga.

  SvaraRadera