tisdag 12 mars 2013

Kolatarteletter med chokladtopping

Såna här kakor hade en kollega med till fikat förra veckan och jag kan säga att fatet tömdes fort och det var riktigt nöjda miner i soffan. Klart jag var tvungen att be Kerstin om receptet :)

Som vanligt har jag gjort om receptet till glutenfritt, och det funkade alldeles utmärkt det med. Ljuvliga kaloribomber är detta! :)



Till ca 35 st

Tartelettskal
2, 75 dl glutenfri mjölmix (sempers)
2 tsk fiberhusk  (Gör du med vanligt mjöl så ta 2,25 dl mjöl och ingen fiberhusk)
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2½ dl kokosflingor
1,25 dl farinsocker
125 gr smält smör

Sikta ihop mjöl, fiberhusk bakpulver och vaniljsocker
Tillsätt farinsocker och kokos
Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop

Smörj minimuffinsplåtar och tryck ut smeten så att det täcker botten och kanterna
Grädda i 175*, mitt i ugnen ca 12 min, de ska bli svagt gyllenbruna

Kolafyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
1,25 dl farinsocker
75 gr smör
3 msk ljus sirap

Mät upp i en tjockbottnad kastrull, låt sjuda under omrörning i ca 5 min tills den tjocknar lite och blir lite mörkare
Skeda upp kalasmeten i tartelettskalen
Grädda i 175 *, mitt i ugnen ca 5-7 min tills det börjar bubbla lite i kanterna på kolasmeten

Låt svalna i formarna i 10-15 min
Ta ur dem försiktigt med en spatel och låt kallna

Chokladtopping
100 gr mörk choklad
1 klick smör (ca 10 gr)

Smält chokladen och smöret över vattenbad
Bred på en klick på varje kaka

Låt kallna i kyl


1 kommentar:

  1. Jag förstår att fatet tömdes fort, de ser verkligen supergoda ut!

    SvaraRadera