tisdag 2 november 2010

Att baka glutenfritt del 3

Sedan min äldste son fick diagnosen glutenintolerans i somras har vi testat diverse olika recept, både i fikaväg och i matväg, för att se om de funkar lika bra med glutenfria produkter och om det är nån skillnad i smaken.
I detta ingår ju även att testa olika sorters produkter.

När jag började baka glutenfritt använde jag uteslutande Sempers Glutenfria mix. Denna funkar väldigt bra både till t ex tårtbottnar och muffins. Smeten blir dock lösare än vanlig, och min erfarenhet är att man inte ska ta lika mycket bakpulver i samt fylla formarna med lite mindre smet för att få ett bra resultat.
För två veckor sedan var jag på bakträff hos sonens dietist, och då berättade ordföranden i den lokala celiakiföreningen att dessa mixer innehåller en liten mängd bakpulver, så där fick man ju förklaringen till att det i början hände att det blev explosion i formarna.

Lailas glutenfria mix har jag bara använt lite grand av, men det blev ett väldigt bra resultat på både muffinsen och sconsen med denns mjölmix. Degen blev väldigt lättarbetad, till följd av att det redan finns fiber i dessa mixer och smaken var jättegod! En klar favorit som jag kommer att använda mycket framöver!

Idag har så turen kommit till Finax mixer. Först bakade jag med en shake ´n bake muffinsmix, och sen bakade jag en laddning vanliga muffins med Finax mjölmix i.
Har inte hunnit testa smaken på dessa än, men muffinssmeten fick en fast klickbar konstistens i allafall. Hoppas detta inte innebär att de blir torrare i smaken..

Vad säger ni andra som bakar glutenfritt? Vad använder ni mest, Sempers, Lailas eller Finax?

7 kommentarer:

 1. Jag använder bara Lailas den gula och ibland den gröna. Mest för att jag förmodligen inte tål vetestärkelsen och de andra mjölerna innehåller ju det. Tycker att Lailas funkar bra, lite knepigt med vissa matbrödsorter och sånt med jäst i. Men det tar väl ett tag att baka in sig :) Det mesta i fikaväg funkar jättebra med Lailas.

  SvaraRadera
 2. Har mest använt Sempers mix. Min dotter är spannmålsallergiker, mjölkprotein och sojaprotein allergisk, så det minskar ju möjligheten. Finax har endast en mjölmix som vi kan använda och har mest bakat foccacia med den. Lailas är jag inte riktigt kompis med, men det är väl bara att fortsätta och experimentera. Kolla gärna in på min blogg där jag lägger upp glutenfria recept http://majas-allergirecept.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Det bästa sättet att hitta sin favorit är väl att baka så mycket som möjligt Therése och Maja. :)

  är glad att min son "bara" har gluten (vad vi vet i allafall) Verkar inte så smidigt när man har flera olika allergier, speciellt inte med det begränsade utbudet på produkter!

  Ska ta en koll på din blogg Maja. Härligt att kunna få tips och idéer med den glutenfria kosten! :)

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte varför jag aldrig kommer loss att baka glutenfritt, jag blir ju så nyfiken när du skriver. Men nu har jag bestämt: nästa gång jag bakar scones (som jag är hemma på och som därför funkar bra som referens) ska det göras på glutenfri mix. Jag har en stående hemma och allt (osäker på märket dock).

  SvaraRadera
 5. Lycka till med bakningen av nåt gott glutenfritt Cecilia! :)

  SvaraRadera
 6. Cecilia: Scones är ett bra ställe att börja. Jag brukar ta mitt vanliga favoritrecept och bara byta ut mjölet rakt av mot Semper Fin eller Grov Mix. Tänk på att glutenfri det ska vara klibbigare än vanlig annars blir den stenhård och torr när den är bakad. Lycka till.

  SvaraRadera
 7. Ooops! Deg ska det ju stå.....

  SvaraRadera