torsdag 26 april 2012

Cheesecake med citron & lakrits

Den här gjorde jag häromdagen, men det har inte blivit tillfälle att äta den än, men nu kan jag inte hålla mej längre så idag blir cheesecake, och inte vilken som helst heller, utan med smak av citron och lakrits!
:)




En hel del lakrits innehåller gluten, men till er som inte tål gluten har jag en glad nyhet: Denna från Lakritsfabriken i Ramlösa är glutenfri!
Jag har testat salty och supersalty, och kan säga att de är supergoda! Riktig kvalitetslakrits! :)



Cheesecake
Botten:
14 glutenfria kex alt digestivekex, (eller vanliga digistive om du vill göra den "vanlig"
50 gr smält smör
2 tsk socker

Krossa kexen. Smält smöret och rör ner kexsmulorna och sockret.
Lägg ett bakpapper i botten på en springform och tryck ut smeten. Ställ kallt en liten stund.

Grundsmet
3 äggulor + 3 äggvitor
1 dl socker
300 gr philadelfiaost

Vispa äggulor, socker och philadelfiaost
Vispa äggvitorna fast, och vänd försiktigt ner i smeten
Dela upp smeten i två olika skålar.

Lakritsmousse

1½ dl grädde
0,75 gelésocker multi
40 gr saltlakritskonfekt
ev några droppar svart karamellfärg

Koka upp grädde, socker o lakrits. Rör tills lakritsen smält lite, det gör inget om det blir lite bitar, det blir bara en god smakeffekt sen. :)
Tillsätt ev karamellfärg. Låt svalna lite
Blanda med hälften av grundsmeten och häll över kexbotten.
Ställ in i frysen några minuter.
Gör under tiden citronfyllningen

Citronmousse

1½ dl grädde
0,75 dl gelésocker multi
saft + rivet skal av en citron

Koka upp allt, låt svalna lite och blanda sedan med andra hälften av grundsmeten

Ta ur cheesecaken ur frysen, häll på citronmoussen och ställ in i kylen i minst 5 -6 timmar innan den ska severas eller ett par timmar i frys så stelnar den fortare.


Garnera med lite vispad grädde, citronskivor och lakritskonfekt.

8 kommentarer:

  1. Tack tack!
    Kollegorna, som fick agera smakpanel, tyckte att den var supergod och att jag gärna får göra den igen :)

    SvaraRadera
  2. åh så gott de ser ut,perfekt har letat efter en god lakritsmousse.får ta o testa denna.

    SvaraRadera
  3. Provade denna idag. Helt otroligt god, men nått fel blev det för den vill inte stelna. Får väl prova igen en annan gång

    SvaraRadera
  4. Har bara för någon dag sedan börjat surfa in på din blogg dagligen för inspiration! :-) Väldigt bra läsning och massor med bra tips och recept. Jag har också provat en del. Denna ovan här skulle jag väldigt gärna prova - jag älskar allt med citron smak! Men lakrits är ingen höjdare hemma hos mig, har du någon bra tips till alternativ..? Jordgubbar kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. tusen tack Gunilla!
      Jordgubb och citron är ju supergott, annars kan jag tipsa om blåbär och citron, det är underbart gott!

      Radera
    2. Blåbär är ju ett jättebra tips! hade jag alrig kommit på själv. Var i skogen och plocka för några dagar sedan bara. Min känsla för att bara "röra ihop" ett recept är dock inte superbra (ännu!), hur mkt blåbär bör jag ha för receptet ovan? Tack på förhand! :-)

      Radera
    3. Skulle tippa på att ca 1,5 dl blir lagom. :-)

      Radera