måndag 22 november 2010

1:a adventsbak- Pepparkaksgrottor

Dessa kakor är som hallongrottor, fast med pepparkakskryddor och lingonsylt istället. Passar alltså alldeles utmärkt till advent och jul! Underbart goda när man bakar dem på ÄKTA smör, då smälter de i munnen. mmm!
I år har jag bakat mina glutenfria, och vet inte om det var det som gjorde att sylten liksom försvann ner i kakorna.. Hur som helst så blev de, likt de jag bakade förra året till jul med vanligt mjöl, huuur goda som helst! :)



Till ca 50 st behöver du:
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
4½ dl Lailas glutenfria mjölmix (alt vanligt mjöl)
1½ msk pofiber (om du gör dem glutenfria)
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk pepparkakskryddor
225 gr äkta smör
½-1 dl lingonsylt

Blanda ihop alla torra ingredienserna.
Tärna ner smöret och kör i matberedare tills degen går ihop.
Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning i kakorna och lägg i en klick lingonsylt.

Grädda i 200*, mitt i ugnen ca 12 min.

5 kommentarer:

  1. Mums, det såter som en riktigt god kaka. Tror min mamma gjorde något liknande till förra julen, mycket smarriga.

    SvaraRadera
  2. Ja de blev riktigt goda Erika! :)
    ett alternativ (eller kompliment kanske) till vanliga pepparkakor. ;)

    SvaraRadera
  3. Men gud vad gott det låter! Man fastnar ju lätt i de gamla vanliga julbakverken, så det är kul med lite insipration!

    SvaraRadera
  4. Mmmm låter som ett recept jag måste testa ganska omgående.. Blir nog en hit på adventsfikat på söndag..=)

    SvaraRadera
  5. Tack Ida och Frida! :)

    kan verkligen rekommedera detta recept, så underbart goda kakor! Glöm inte att avvända ÄKTA smör bara, det är det som ger kakorna det där lilla extra! :)

    SvaraRadera