torsdag 5 april 2012

Påskgodis

Jag brukar inte göra så mycket eget påskgodis, den överdrivna tillgången på påskgodis i affärerna brukar ju räcka mer än väl för att hjälpa påskharen att fylla äggen..;)
När jag bläddrade i en tidning häromdagen blev man ju allt lite sugen när man hittade en del smarriga recept som man kunde inspireras av, och ungarna var ju inte direkt svårövertalade när jag föreslog att vi skulle göra lite påskgodis :)


Resultatet av vår godistillverkning blev detta: Fudge med daim och "marsipanägg". vet inte riktigt om de fick formen av ägg, men de är ju inga bollar heller, så ja, vi kallar väl dem för ägg i allafall.. Och hade man följt orginalreceptet där det stod 1 dl florsocker så hade det inte hjälpt ens med en hel flock åsnors envishet för att rulla ihop dem till ägg ;)

marsipanägg, ca 45 st
200 gr mandelmassa
2 - 2,25 dl florsocker
1 äggvita
gul karamellfärg

75 gr mörk choklad
strössel

Riv mandelmassan och blanda ihop med florsocker och äggvita, tillsätt karamellfärg
Ställ kallt en stund
Rulla till ägg
Smält choklad över vattenbad och doppa ena änden av ägget i. Häll på lite strössel.
Lägg in i kylen och låt chokladen stelna

Ett litet tips när man smälter choklad: Smält hälften av chokladen, ta sedan av den från värmen och tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält. En snabbvariant av temperering, som gör att chokladen stelnar fortare och inte smälter lika lätt i rumstemperatur.


Fudge med daim
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl cane syrup (eller vanlig ljus sirap)
2 msk flytande honung
50 gr smör
100 gr marabou mjölkchoklad med daim

Lägg grädde, socker och sirap i en kastrull
Koka tills den kommer upp i 120 grader. En termometer är toppen att ha!
Tärna smör och tillsätt det och honungen
Låt koka ett par minuter
Hacka chokladen och rör tills den smält
Häll upp i en bakpapperklädd form, ca 25*15 cm stor
Låt svalna lite innan formen ställs in i kylen för att stelna
Skär i fyrkantiga bitar.


Godis, sol, snö, tulpaner som börjar titta upp i det ännu orensade trädgårdslandet är ju rätt vanligt såhär runt påsk :)

En riktigt GLAD PÅSK önskar jag er!

4 kommentarer:

  1. åh hemlagat godis är ju så mycket godare än de i butikerna faktiskt.du är så duktig

    SvaraRadera
  2. Båda godissorterna ser ju så goda ut! Och så tycker jag väldigt mycket om solskenet på sista bilden. :) Glad påsk till dig också!

    SvaraRadera
  3. Åh tack för kommentaren! Det värmer verkligen att ha så mycket stöd från alla håll och kanter :)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Tack Simone x2 och Tove :)

    Glad fortsättning på påsken!

    SvaraRadera