söndag 13 december 2015

Pepparkakstårta till lussefikat

Idag är det Luciadagen och det firar vi med en smarrig pepparkakstårta till fikat :) Har länge tänkt testa denna, hittade receptet hos www.louisespis.com. Som vanligt gjorde jag om det till glutenfritt, sen gjorde jag lite mer och lite annan fyllning än orginalreceptet. Om den smakar lika bra som jag tror att den gör är det mycket troligt att det kommer finnas med en sån här på julbordet i år :)
Bottnarna:
285 gr finax röda glutenfritt mjöl  (alt samma mängd vanligt mjöl)
450 gr socker
4½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
225 gr rumsvarmt smör
4 ägg
2 äggulor
½ + 2½ dl vaniljyoghurt
1 msk pepparkakskrydda

Fyllning
500 gr mascarponeost
en knivsudd bakpulver
2 dl florsocker
5 dl grädde
½ tsk vaniljpulver
1 tsk pepparkakskrydda

Mät upp mjöl, socker, bakpulver, vaniljpulver och salt i kitchen aid eller motsvarande och blanda ihop
Tärna smöret och tillsätt det och ½ dl yoghurt, blanda ihop väl , kör först på låg hastighet sen öka så det blandas ordentligt.
Blanda ägg, äggulorna och 2½ dl yoghurt i separat bunke och tillsätt det i smeten. Låt gå till det blir en fluffig smet.
Jag vägde skålen innan och sen när smeten var klar, räkna ut hur mycket 1/3 smet är. Fördela 2/3 i varsin form, som är klädd med bakpapper i botten som är smörat och ströbröat.
I den tredjedelen smet som är kvar tillsätter du pepparkakskryddan och häller upp i en form med smörat och ströbröat bakpapper i botten.
Grädda i 150 * varmluft ca 35-40 min
Låt bottnarna kallna helt (ett tips är att göra dem dagen innan och ha i kylen annars)

Lägg mascarponeosten i en bunke, tillsätt bakpulver och vispa lite lätt. Tillsätt sedan florsocker och vaniljpulver och blanda ihop. Tillsätt grädden lite i taget och vispa på låg hastighet till det blir en lagom fast men fluffig kräm.

Lägg en vaniljbotten, på med en rejäl klick fyllning, lägg pepparkaksbotten och samma där. Avsluta med en vaniljbotten och spackla tårtan med krämen. Spara lite som du blandar i pepparkakskrydda i och som spritsas runt kanten efter du dekorerat med ca 4 st krossade (glutenfria) pepparkakor och lite fint guldströssel.

Låt stå en stund i kylen innan den serveras.

Ha en fortsatt trevlig Lucia!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar