måndag 24 oktober 2011

Alla lakritsrecepten


Här kommer en liten sammanställning av de recept jag testat med olika lakritssmaksättningar den senaste tiden:

Kladdkakecupcakes med lakrits

Lakritspannacotta med hallon och citron

Lakritsdrömmar

Brownies med lakritsfudge

Lakritskola

Chokladrulltårta med salmiakkräm

Resultatet kanske hade blivit annorlunda om man bakat ett och samma bakverk och smaksatt med de olika lakritssorterna, men såhär tyckte jag om de olika sorterna smaksättare:

Lakritzpastan: Luktar inte så gott, men ger en god lakritssmak. Om du ska ha den i t ex muffins, smaka av smeten och häll gärna i en tsk extra eftersom en del försvinner i bakningen. Väldigt smidigt att använda i t ex pannacotta, frosting m.m

Lakritzpulver: Ger en lite saltare smak än lakritzpastan. Samma här, tillsätt gärna lite extra om smeten ska värmas upp. Perfekt smak i drömmarna jag bakade. Smidig till desserter också.
Både lakritzpastan och lakritzpulvret har jag köpt hos Strössel och annat

Choklad med lakritsfyllning: Tycker att just den sorten jag använde gör sig bättre i bakverk än att äta som den är. Smakar inte jättemycket lakrits, men chokladen är mörk med hög kakaohalt vilket i sig ger en mycket god t ex kladdkaka. För att få fram lakritssmaken kan man tillsätta lite lakritsflakes även i smeten. Jag hade ju flakes som dekoration på cuppisarna vilket blev en riktigt bra kombination.

Lakritsflakes: En riktigt god salmiaksmak. Perfekt som dekoration på cupcakes med frosting eller till glass. En riktig smakhöjare om man vill få fram mycket salmiaksmak

Salmiakkräm: Mycket gott, både att äta som den är och i bakverk. :) Att blanda den med mascarponeost gav en riktigt god fyllning i min rulltårta. Har kollat runt lite, och krämen ska finnas att få tag i på Citygross och ICA maxi.

Salta balkar: Är hur gott som helst att äta som de är, och när jag använde dem i kolorna blev de en riktig höjdare. Min favorit helt klart!

4 kommentarer:

 1. Vad fint med så fin sammanställning! Jag är inte så förtjust i varken lakrits eller salmiak varken som sådant eller i bakverk men det har ändå varit intressant att följa med dina experiment, och allt ser ju ändå så gott ut. :)

  SvaraRadera
 2. Men gud vad bra sammanställning.. Perfekt för mig som älskar lakrits.. Jag har själv gjort en tårta med lakritsfyllning ihop med passionsfrukt.. Men jag undrar hur salta balkar ser ut? Jag använde lakritsplopp till att göra fluffen med. Provade sedan att ha i lite extra av ICAs saltlakritssås till glass för att höja smakern något men den var inte så god.. Smakade väldigt kemiskt och hade en konstig eftersmak.

  SvaraRadera
 3. Vilket trevligt initiativ med en liten lista och beskrivning. Jag älskar verkligen lakrits i alla former!

  SvaraRadera
 4. Tack Tove, Carola och Johanna!

  Carola, salta balkar är hårda karameller på burk, se de lakritskolorna jag gjorde så finns en bild där. De har en mycket god salmiaksmak. :)

  SvaraRadera